Digitale lunchlezing Kritische Vriendschappen

Voor de derde keer op rij organiseren we een lunchlezing als een gecombineerd initiatief van het Kennisprogramma Complexiteit van Hogeschool Utrecht (HU)  en de Musework van het lectoraat Kunst en Professionalisering van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Het thema van Musework 2021 is Kritische Kwaliteit. De lunchlezing richt zich hierbinnen op het essentiële principe van ‘critical friends’. 

In onze werkpraktijk ontwikkelen we ons, we maken dingen, we leggen relaties, we drukken ons uit. Wie zijn in dit proces onze kritische vrienden geweest? Wat hebben we van wie geleerd? Door ondersteuning? Of juist (ook) door schuring? Hoe brengen kritische vrienden ons verder in onze praktijk? In onze persoonlijke en professionele ontwikkeling? In onze verhouding tot het leven? Wat betekent dit voor de onderlinge vriendschap?

Twee mannen maken muziek

Deze lunchlezing zet dit thema letterlijk op het podium. We worden getuigen van kritische vrienden (vier vrienden en hun instrumenten) die al enkele jaren samenwerken vanuit de HKU en de HU en elkaar hebben ondersteund en uitgedaagd. Samen pakken de sprekers het thema ‘kritische vriendschap’ nader uit.

 

  • Wat - Lunchlezing Kritische Vriendschap(pen)
  • Wanneer - 19 mei 2021, 12.00 - 13.00 uur
  • Waar - online, de link ontvang je daags voor het evenement per e-mail
  • Aanmelden - vul het aanmeldformulier in

 

Sprekers

  • Bart van Rosmalen, lector kunst en professionalisering aan de HKU) leidt de lunchlezing in. Hij gaat in op het thema ‘kritische vriendschap’ en de kritische vriendschap met de drie collega’s van de HU die zich hieronder voorstellen, alsmede de gekozen vorm en inhoud van deze lunchlezing. Deze zal bestaan uit een afwisseling van korte presentaties zoals hieronder weergegeven en tussenliggende improvisaties van Bart van Rosmalen.
  • Hanke Drop werkt als docent en onderzoeker op de HU en is al jaren nauw betrokken bij (de Werkplaats) Muzisch Onderzoek van HKU. Haar bijdrage aan de lunchlezing gaat over hoe moeilijk wij mensen het vinden om verschil te maken, ook in onderwijscontext.
  • Kees Greven is docent en onderzoeker op de HU. Hij reflecteert op het spanningsveld tussen complexiteit en reductie en zoekt naar de ruimte voor de nuance door het vinden van een evenwicht tussen chaos en logos. Hij doet dit aan de hand van een vrije improvisatie naar Bach en Scarlatti.
  • Patrick van der Bogt, beweegt zich als opleider voor de HU als nomade tussen innovatieonderwijs en onderwijsinnovatie. Hij laat zich bij het ontwerpen van hoger onderwijs leiden door de vraag: hoe kan het aanwakkeren van makerschap echt onderwijs ontlokken bij het werken aan maatschappelijke opgaven? Zijn bijdrage aan de lunchlezing gaat over de spanning die de bredere vorming van studenten oproept op dit moment.

 

De lunchlezing vindt online plaats op 19 mei van 12:00 tot 13:30. Je kunt je opgeven tot uiterlijk 12 mei door het aanmeldformulier in te vullen. Daags voor de lunchlezing ontvang je de link naar de livestream van de lunchlezing en aanvullende informatie.

We zien je graag 19 mei!

Deel dit evenement