Onderwijs & Onderzoek Festival 2024: inspiratie én HU-prijzen

winnaars
Bronvermelding: © 2024 Seth Carnill

Op 11 april stroomde de Utrechtse Werkspoorkathedraal weer vol medewerkers van Hogeschool Utrecht voor het jaarlijkse Onderwijs & Onderzoek Festival. Ze konden er terecht voor talloze inspiratiessessies en pleinactiviteiten, er was veel ruimte om elkaar te spreken én: ze waren getuige van de uitreikingen voor docent, onderzoeker, honoursstudent en innovatieteam van het jaar.

Binnen de HU en in samenwerking met de HU gebeuren er heel veel mooie dingen. Hier komt alles samen: innovaties, projecten en samenwerkingen met regionale partners. Ze krijgen vorm in de HU expertises Samen Gezond, Samen Duurzaam, Samen Lerend en Samen Digitaal. Daarmee geven wij invulling aan de profilering van het hbo, dit jaar het thema van het festival.

Inspiratie en prijzen

Meteen na de opening hadden de ruim duizend bezoekers tijd om te netwerken met bekende en nieuwe collega’s. Vervolgens ging iedereen uiteen voor een inspiratiesessie of activiteit naar keuze op het gebied van onderwijs, praktijkgericht onderzoek, effectieve ondersteuning, externe samenwerking en nog veel meer. Ook waren zij getuige van de finales van de jaarlijkse HU-prijzen. De winnaars – en wat de jury’s over hen te zeggen hadden – lees je hieronder.

Docent van het Jaar 2024: Yvette Schreurs
docent vh jaar“Yvette is als docent Nederlandse Gebarentaal met aanstekelijk enthousiasme betrokken bij haar studenten. Zij laat elke dag weer zien dat een docent méér is dan alleen iemand die kennis overdraagt. Yvette staat niet alleen vóór de studenten maar ook náást de studenten, in het klaslokaal en daarbuiten, en steunt ze in hun hele leertraject. Ze maakt studenten bewust van hun comfortzone, laat ze de grenzen daarvan ontdekken én maakt nieuwsgierig naar de wereld buiten die comfortzone. Zo geeft ze studenten het vertrouwen buiten de poorten van de HU te treden. Als docent geeft ze met een eigen taal nieuwe invulling aan inclusiviteit bij de HU.”

Innovatieteam van het jaar 2024: Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek
team vh jaar“Het team achter het project Digitale Geletterdheid en Digitale Didactiek (Instituut Archimedes) geeft weer voor welke grote verandering wij allemaal staan. Hun HU-innovatie is uniek en hebben we niet eerder in het land gezien. Er ligt een verstrengelde samenwerking aan ten grondslag tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk. Het team levert innovatieve producten op die meteen toepasbaar zijn in de praktijk. Als het ook op andere plekken wordt ingezet, kan dit project als verandermotor voor de hele HU impact gaan maken.”

Onderzoeker van het jaar 2024: Marc Teunis
onderzoeker vh jaar“Weinig mensen weten dat we onderdelen van de digitale infrastructuur binnen Hogeschool Utrecht, zoals bijvoorbeeld Research Drive, te danken hebben aan de inspanningen van deze onderzoeker. Alles dat we nu ‘for granted’ nemen in de digitale infrastructuur hebben we aan Marc te danken. Hij heeft als pionier muren weten te doorbreken om dit voor elkaar te krijgen én heeft een duidelijke visie, die ons verder helpt in onze ambities voor een data driven HU. Niet alleen binnen de HU is hij een boegbeeld maar ook naar buiten toe. Met behulp van artificial intelligence heeft hij een nieuwe dimensie gegeven aan proefdiervrije testmethoden voor de veiligheid van chemische stoffen en medicijnen. Marc heeft grote impact en mag met recht een rolmodel worden genoemd van het praktijkgericht onderzoek van de HU.”
 
Honoursstudent van het Jaar 2024: Zakaria Bousdar
honoursstudent vh jaar“Student Commerciële Economie Zakaria Bousdar heeft zijn eigen verhaal, zijn persoonlijke geschiedenis benut om een initiatief voor anderen te ontplooien waarmee hij een groot verschil heeft gemaakt voor de toekomst van anderen. Hij heeft daarvoor met veel stakeholders samengewerkt maar vooral met mensen uit de community. Hij is bijzonder gedreven vanuit persoonlijke motieven, vanuit de eigen why. Zakaria weet de kracht van de mensen uit de community in te zetten – en zal dat blijven doen."

O&O Festival

Het Onderwijs & Onderzoek Festival is een jaarlijks evenement voor alle medewerkers van Hogeschool Utrecht. Het festival nodigt hen uit zich verder te professionaliseren, elkaar te inspireren, banden te versterken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Fotografie: Seth Carnill

Deel dit artikel