Gratis werkbladen voor sociaal-emotioneel leren thuis

Het Seminarium voor Orthopedagiek van Hogeschool Utrecht stelt aan ouders en docenten gratis werkbladen ter beschikking, waarmee ze kinderen kunnen helpen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De bladen bestaat uit emotiekaartjes en verschillende werkvormen. Hiermee wil het Seminarium voor Orthopedagogiek ouders en docenten helpen om vorm te geven aan afstandsleren.

Op veel scholen wordt aandacht besteed aan sociaal emotioneel leren (SEL), maar hoe doe je dat op afstand? Eén van de hoofdcompetenties van SEL is een beter besef van jezelf. Zo leren leerlingen emoties herkennen en erkennen. Daaraan wordt op deze manier gewerkt.

Emotionele periode

Ria Goedhart, van het Seminarium voor Orthopedagogiek: “In deze periode spelen veel emoties, zowel bij volwassenen als kinderen. Op televisie, in kranten en op social media zien we uitingen van angst, boosheid, verdriet en frustratie, maar ook van blijdschap, kalmte, veiligheid en hoop.”

"We hopen dat we ouders en docenten hiermee kunnen helpen in deze ingewikkelde tijd."

Ria Goedhart

docent Seminarium voor Orthopedagogiek

Niet altijd makkelijk

“Het voorbeeld dat volwassenen geven, is van grote invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren, maar soms is het moeilijk om het goede voorbeeld te geven. Daarom is het belangrijk er ook over te praten. Als leraar met je leerlingen, maar zeker ook als ouders of verzorger met je kinderen. Wij bieden daarbij graag ter ondersteuning acht emotiekaartjes aan uit ons Programma Alternatieve Denkstrategiën (PAD). Ook geven we een aantal suggesties mee voor het gebruik ervan. We hopen dat we ouders en docenten hiermee kunnen helpen in deze ingewikkelde tijd.”

Bekijk hier de werkbladen.

Deel dit artikel