Wil je jouw pedagogische kennis verbreden en verdiepen? Jouw handelen in de praktijk verbinden aan deze kennis. Of carrièrekansen vergroten en juist een heel andere en betekenisvolle weg inslaan? Volg dan de master Pedagogiek, waarin dialoog ertoe doet. Je gaat op zoek naar jouw bijdrage aan opvoedingsvraagstukken in onderwijs, welzijn en/of jeugdzorg.

‘Students do not need to be tamed, controlled, and/or rescued; they need to be respected, viewed as experts in their interest areas, and inspired with impassioned spirit to use education to do good things in the world.’ (Kincheloe, 2008)

Waarom kiezen voor deze master?

Je bent als professional werkzaam. Je voelt je aangesproken tot het beroep van leraar, hulpverlener, manager, beleidsmedewerker, of een andere in het educatieve- of sociale domein. Je wilt jouw mogelijkheden verruimen om aan te zetten tot duurzame verandering in het belang van het kind/jongere in haar omgeving. En je wilt kennis ontwikkelen en laten circuleren in jouw organisatie. De samenleving heeft behoefte aan professionals met een nieuw perspectief op kennis en kennisgebruik. Kennis die actueel en dynamisch is. 

Je leert in deze opleiding hoe je achterliggende patronen in de pedagogische praktijk herkent, erkent en in beweging brengt. Je onderzoekt kwesties in je eigen pedagogische praktijk. We begeleiden je in het aanzetten tot duurzame verandering in het belang van het kind en haar omgeving. Bij ons doe je geen onderzoek om het onderzoek doen of om het behalen van je studiepunten, maar om daadwerkelijk verandering in jouw pedagogische praktijk te bewerkstelligen. 

De master opleiding pedagogiek werkt vanuit een specifieke kijk op de wereld: het ecologische perspectief. Het ecologische perspectief beschouwt de wereld vanuit de kijk dat alles met elkaar in verbinding staat en er daarom altijd sprake is van onderlinge afhankelijkheid en invloed.

De masteropleiding start met een nieuw initiatief om het werkveld nog beter bij het onderwijs te betrekken. Buiten het reguliere onderwijsaanbod om kun je deelnemen aan ons onderzoekscollectief. Hierin pakken we samen met elkaar en met het werkveld complexe pedagogische vraagstukken participatief op. Dit betekent dat naast de in de master opgedane kennis en kunde ook urgente vraagstukken uit jouw praktijk onderzocht kunnen worden door een collectief bestaande uit onderzoekers, jijzelf, collega’s uit het werkveld en andere belanghebbenden. Wij zetten ons netwerk in om jouw school/(jeugd)zorgteam/gemeente in beweging te zetten. 

Vraag persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Tjeerd Postma (tjeerd.postma@hu.nl) of Nadia Ezzahi (nadia.ezzahi@hu.nl). We helpen je graag verder en verwijzen indien nodig door naar de coaches (docenten).

Stuur direct een email

Handig om te weten

Aanmelddeadline t/m 31 augustus en t/m 31 december
Startmoment 2 keer per jaar: 1 september en 1 februari
Lesdata

- Werkplaatsdagen: 1 maal per 2 weken op woensdag van 14.00 – 17.00. Thema’s Pedagogiek ofwel onderzoekend handelen in de pedagogische praktijk.

- Leerteam: circa 10 maal per jaar. In overleg met leerteam en coach worden de afspraken gemaakt op woensdagen tussen 10 en 13.00 of tussen 17.30 en 21.00. Een ander tijdstip/ dag/locatie kan in onderling overleg ook worden gekozen. Vanuit het concept Levend Leren focussen we op self-directed learning, leren met het leerteam, co-directed learning en wordt gewerkt aan de leeruitkomsten en de beroepsproducten.

- Online bijeenkomsten: 6 maal per jaar op woensdag tussen 14.00 en 16.00. Tijdens deze bijeenkomsten staan de kernwaarden (complexiteit, meerstemmigheid, verbondenheid) van de opleiding centraal.

- Workshops: enkele malen per jaar worden op woensdag tussen 14.00 en 17.00 workshops georganiseerd rondom diverse- en actuele thema’s. Gastsprekers en werkvelddeskundigen kunnen hier deel van uitmaken.

Studie-investering Circa 20 tot 24 uur per week
Collegegeld € 2314 (vrij van btw)

Dit is het minimale collegegeldtarief per jaar. Bereken welk tarief voor jou geldt.


Bekijk de financieringsmogelijkheden van de Lerarenbeurs

Locatie De Nieuwe Poort 21 Amersfoort
Diploma Master of Arts
Toelating Bekijk de toelatingseisen
Croho-naam M Pedagogiek
Croho-code 44113
Docent Nico de Vos geeft uitleg voor de klas
De opleiding

Ontwikkel jezelf tot pedagoog (MA)

Tijdens de master verstevig je jouw pedagogisch fundament. De nadruk ligt op het verbinden en verdiepen van jouw praktijk met de theorie én met jou als persoon. Aan de hand van drie leerdomeinen en een afstudeeronderzoek.

Drie studenten aan tafel
Carrièreperspectief

Masterdiploma behaald, en nu?

Je kunt op allerlei plekken aan de slag. Bijvoorbeeld als leidinggevende of beleidsmedewerker in de jeugdhulp, in het onderwijs of in de kinderopvang, als docent pedagogiek of als coach bij een opleidingsinstituut.

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Je persoonlijke leerroute

In deze deeltijdopleiding bepaal je een eigen route en studeer je in een eigen tempo. Zo wordt het mogelijk dat deeltijd pedagogiek aansluit bij werk- en privéleven en interessegebieden. De uitdaging is de pedagoog te worden, die jij wilt zijn!

Wat kost een masteropleiding?

Ben je benieuwd naar de kosten voor de master Pedagogiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en ander studiemateriaal ben je elk jaar ongeveer € 250 tot € 300 kwijt.

Waarom Master Pedagogiek studeren bij de HU?

  • Master pedagoog vanuit ecologisch perspectief

    Ontwikkel vaardigheden hoe je veranderingen bij kinderen en jongeren in gang kunt zetten die duurzaam bijdragen aan een goed kinder-/jongerenleven.

  • Studeren op maat

    Eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid spelen een grote rol. Kies welke thema’s je verkent en op welke wijze je hieraan wilt werken. We dagen je uit om je te ontwikkelen tot de pedagoog die jij wilt zijn.

  • Pedagogiek vanuit rust en verbinding

    In deze master nemen we de tijd om achterliggende patronen te bekijken en duurzame bewegingen op gang te brengen.

Veelgestelde vragen

Als pedagoog houd je je bezig met de algemene en dagelijkse opvoeding van kinderen. Een orthopedagoog is een gespecialiseerde opvoedkundige. Is er bijvoorbeeld sprake van een problematische situatie, zoals een handicap, problemen thuis of zijn er leerproblemen? Dan roep je de hulp in van de orthopedagoog.

Je kunt als leraar in aanmerking komen voor een vergoeding uit de lerarenbeurs als je de master Pedagogiek gaat volgen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de volledige voorwaarden van de lerarenbeurs.

Ecologische pedagogiek houdt in dat je de wereld als een netwerk van aan elkaar verbonden verschijnselen bekijkt. Je neemt dus alle aspecten van het leven van een kind mee: de opvoeding thuis, school en jeugdhulp. Zo kan jij de beste begeleiding bieden aan het kind of de jongere.

Certificering van de Master Pedagogiek

De opleiding is in het kader van herregistratie bij het SKJ geregistreerd met 2520.00 punten.

Logo SKJ Kwaliteitsregister Jeugd

Neem contact met ons op

Tjeerd Postma

maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

Vragen over de opleiding?