In de cursus Leiderschap voor Complexe Veranderingen in Zorg en Welzijn werk je aan de combinatie van leiderschap, onderzoek, innovatie en implementatie.

Tijdens deze 1-jarige cursus werk je aan een voorstel voor een onderzoek naar en het nemen van leiderschap voor een complexe verandering in de praktijk. Tevens werk je aan een literatuur review en een artikel daarover. Tijdens deze cursus kun je ook je innovatie (vanuit je afstudeerartikel) implementeren en neem je leiderschap over de implementatie van de innovatie in je beroepspraktijk.

Het onderwerp van je voorstel en de daarmee gepaard gaande verandering, verbetering of innovatie bepaal je in overleg met de organisatie waar je werkt en met de hoofddocenten op deze Post-Master: dr. Barbara Sassen, dr. Ruben van Zelm, en dr. Roelof Ettema, van wie je ook de begeleiding krijgt. Deze post-master sluit aan op de Master Innovatie in Zorg en Welzijn, maar ook als je een ander Master succesvol hebt afgerond in het domein van de gezondheidszorg en/of welzijn, ben je welkom!

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Startmoment 11 september 2024
Lesdata 11 september, 2 oktober, 6 november en 4 december 2024, 8 januari, 5 februari, 5 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni 2025
Studie-investering 7 uur per week (exclusief colleges)
Kosten

€ 2500 (vrij van btw)

Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Opleidingsinhoud

Doordat je lessen volgt en in een groep studeert, kun je steun, feedback en inspiratie opdoen. De groep functioneert als “learning community”. De docenten geven individuele feedforward, gericht op jouw specifieke vragen.

Het geleerde in de theorie, pas je toe in de praktijk. Omdat het een verandering betreft die “triple aim” oplevert: betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van diensten en kosteneffectiviteit, wordt verwacht dat je minimaal 2 uur per week gefaciliteerd wordt door je opdrachtgever/werkgever.

Er worden 10 lesdagen van 6 studie-uren per dag aangeboden. De voorbereiding zal evenveel tijd in beslag nemen en de opdracht ongeveer 160 uur (4 uur per week). In totaal 280 studiebelastingsuren, samen 10 EC, en dat is een dag per week. De cursus wordt elk jaar opnieuw aangeboden zodat je zelf kunt kiezen welke onderdelen je volgt.

Tevens volg je in de “learning community” intervisie/supervisie waarmee jij je kunt ontwikkelen tot een leider in je expertisegebied.

De kernwoorden zijn:

 • Leiderschap voor complexe verandering
 • Praktijkgericht onderzoek
 • Innovatie- & implementatiemanagement
 • Co-creatie
 • Zorg en Welzijn

Tijdens dit cursusjaar bieden wij een verdieping aan van de competenties die tijdens de MIZW of een andere masteropleiding zijn verworven. Het betreft met name implementatievaardigheden en evaluatievaardigheden en verdere ontwikkeling van persoonlijk positieonafhankelijk leiderschap. De huidige transformatie naar een meer gepersonaliseerde en integrale dienstverlening met de nadruk op een verbeterde kwaliteit van leven staat hierbij centraal.

De combinatie van vakinhoudelijke kennis, ervaring, praktijksetting, innovatieve perspectieven en zeer deskundige docenten biedt jou een goede ondergrond en inspiratie om complexe veranderingen te implementeren en evalueren.

Onderwerpen

 • systeembenadering van organisaties en veranderingen
 • de vier kwaliteitsparadigma’s
 • ICT en e-Health
 • onderzoeksmethoden voor evaluatieonderzoek
 • intervisie voor strategische competenties
 • kosten-baten analysemodellen
 • leiderschapskennis en vaardigheden voor complexe verandering
 • specifieke dilemma’s en methoden voor praktijkgericht onderzoek

Tijdens deze cursus van 10 studiepunten (280 studiebelastingsuren, gemiddeld 7 uur per week) leer je:

 • Creatief en wetenschappelijk onderbouwd toepassen van theorieën voor het  voorspellen van transformaties en/of implementaties.
 • Een literatuurstudie voor implementatie en evaluatie voor publicatie te schrijven.
 • Een onderzoeksvoorstel schrijven om te verhelderen welke verandering, verbetering en vernieuwing je wilt bereiken en welke data daarvoor nodig zijn.

Toelating

Om de cursus Leiderschap voor Complexe Veranderingen in Zorg en Welzijn te volgen, heb je een master diploma nodig. Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae en een intakegesprek.

Na deze opleiding

Wanneer je de cursus leergang Leiderschap voor Complexe Veranderingen in Zorg en Welzijn succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht.

Er is in de domeinen Zorg en Welzijn een grote behoefte aan onderzoek waarbij vragen die in de praktijk leven methodisch onderzocht en beantwoord kunnen worden. Meer informatie hierover vind je op Onderneem Onderwijs Onderzoek Vereniging van Lectoren.

De sectoren zorg en welzijn zijn al enige jaren bezig met een noodzakelijke transformatie. Die transformatie moet vanuit de inhoud vorm gegeven worden door mensen die de vragen kunnen vertalen naar betere analyses en duurzame oplossingen. Meer informatie hierover vind je op werk.nl.

Overige informatie

De cursus leergang Leiderschap voor Complexe Veranderingen in Zorg en Welzijn kost € 2.500,-, vrij van btw.

In de cursus zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Waarom Leiderschap voor complexe verandering bij de HU?

 • Combinatie leiderschap, verandering en onderzoek

  In deze cursus is de combinatie van leiderschap, verandering en onderzoek vanzelfsprekend.

 • Duurzame ontwikkeling

  In deze cursus worden duurzame oplossingen ontwikkeld zodat er meer gelijke kansen op kwaliteit van leven ontstaan.

 • Passie, interesse en ambitie

  In deze cursus volg je je passie, interesse en ambitie en creëer je mogelijkheden voor anderen.

3 studenten in overleg met op de achtergrond een laptop

Interesse in de cursus Leiderschap voor complexe veranderingen?

Vragen over de opleiding?

Neem contact met ons op