Hart- en Vaatverpleegkunde

Het onderwijs is vormgegeven vanuit de basisgedachte dat de patiënt centraal staat. Rode draad gedurende de opleiding is ondersteunen bij het inpassen van de chronische ziekte(n) in het dagelijks leven; hierbij staat zelfmanagement centraal.

Studenten aan het overleggen

Om dit vorm te geven is er aandacht voor zowel patiënten-, zorgverleners- en overheidsperspectief. Gedurende de opleiding werk je als Hart- en vaatverpleegkundige in opleiding aan beroeps specifieke competenties om nu en in de toekomst overstijgend te kunnen blijven denken en de attitude om je - nieuwe -rol professioneel vorm te geven.

De kwalificatie Hart- en Vaatverpleegkunde van Hogeschool Utrecht is ingeschaald op NLQF niveau 6. Voor meer informatie: nlqf.nl.

Handig om te weten

Startmoment 8 februari 2024
Lesdata N.t.b.; vrije dagen conform vakantiedata Midden Nederland. Donderdag is de vaste lesdag.
Studie-investering 15 - 20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 9063 (vrij van btw)

Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen.
Deelnemers 15 - 24
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post-hbo diploma

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De post-hbo opleiding Hart- en Vaatverpleegkunde is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de beroepsorganisatie voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV) en is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel Hart- en Vaatverpleegkundige. De opleiding vormt samen met de post-hbo opleidingen tot Diabetesverpleegkundige en Longverpleegkundige de post-hbo opleiding Chronisch Zieken.

De opleiding duurt een jaar en bestaat uit acht modules:

Blok A/B:

 • Module Klinische Besluitvorming
 • Module Verpleegkundig Expert 1: Hart- en Vaatzorg

Blok C:

 • Module Evidence-Based Practice
 • Module Hart- en Vaatverpleegkunde Expert 2: Hart- en Vaatzorg
 • Begeleiding in gedragsverandering volgens motiverende gespreksvoering

Blok D:

 • Module Hart- en Vaatverpleegkunde Expert 2: Farmacotherapie
 • Module Kwaliteitszorg

Blok A:

 • Vervolg van de module Kwaliteitszorg

De module Professionele identiteit/Intervisie loopt het hele jaar door, net als het praktijkleren.

Deze leergang is ook in losse modules te volgen. Zie Modules onderaan deze pagina.

De didactiek van de opleiding staat in het teken van competentiegericht leren en actieleren. We streven naar een optimale balans tussen praktijkopdrachten en verdiepende theorie en trainingen. Naast interactieve colleges zijn er ook werkgroepen en leerteams. Per module bestudeer je theorie en maak je opdrachten waarbij je de praktijk van alle dag vertaalt naar de theorie en omgekeerd.

Toelating

 • BIG geregistreerd Verpleegkundige, bij voorkeur twee jaar werkervaring in een relevant werkgebied;
 • minimaal 18 uur per week werkzaam in de directe hart- en vaatzorg als hart- en vaatverpleegkundige in opleiding;
 • een hart- en vaatverpleegkundige die je tijdens de gehele opleiding begeleidt (mentor);
 • een medicus, die je begeleidt bij de medische aspecten. 

Voor BIG geregistreerde Verpleegkundigen met als vooropleiding een mbo-diploma verpleegkunde (zonder verpleegkundige vervolgopleiding) geldt dat er een intakegesprek plaatsvindt voorafgaand aan de start van de opleiding.

Docenten

In de modules over hart- en vaataandoeningen krijg je les van (gast)docenten die werkzaam zijn op een specifiek vakgebied, zoals een medisch of verpleegkundig specialist en een apotheker. De generieke modules worden gegeven door hogeschooldocenten die hun sporen hebben verdiend in de praktijk.

Na deze opleiding

Na de opleiding kun je je als Hart- en Vaatverpleegkundige inschrijven in het kwaliteitsregister van de NVHVV. Je beschikt over specifieke competenties op het gebied van de hart- en vaatzorg en je kunt zelfstandig je functie en de daarbij behorende rollen inhoud geven. Het uitstroomniveau van de opleiding is post-hbo.

De post-hbo opleiding tot Hart- en Vaatverpleegkundige is gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel Hart- en vaatverpleegkundige (NVHVV, 2017) en de daarin beschreven competenties. Dit wil zeggen dat het aanleren van beroepsvaardigheden om zelfstandig functies in de hart- en vaatzorg te kunnen uitvoeren centraal staat.

Er is vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kunnen werken binnen de complexe zorg.

Heb je al een post-hbo opleiding gevolgd bij Verpleegkundige Studies en wil je nog een andere post-hbo opleiding volgen? Kijk dan naar de toelatingseisen van die opleiding en vul het contactformulier in. De studieleider van de betreffende opleiding neemt contact met je op.

Overige informatie

 

Boeken en andere lesmaterialen kosten ongeveer € 400.

Wil je de modules los volgen? Dan betaal je € 989 per module. De modules Professionele identiteit en Kwaliteitszorg kosten € 1822.

Er is een voortdurende wisselwerking tussen je werkzaamheden als Hart- en Vaatverpleegkundige in opleiding en wat je bij de opleiding leert. De gezondheidszorg is een dynamisch domein met steeds veranderende functies. Vanuit de opleiding spelen we in op actuele ontwikkelingen.

Wanneer je je hebt aangemeld en de maximale groepsgrootte is bereikt, wordt je aanmelding op de wachtlijst geplaatst. Mocht er toch geen opleidingsplek vrij komen, wordt je aanmelding automatisch door geschoven naar een te starten groep in het volgende studiejaar.

Heb je een vraag over de opleiding? Vul het contactformulier in.

Modules

De post-hbo opleiding Hart- en Vaatverpleegkunde bestaat uit acht modules die je ook los kunt volgen.

Bekijk de modules

Waarom Hart- en Vaatverpleegkunde bij de HU?

 • Ontwikkeld in samenwerking met de beroepsorganisatie NVHVV

  De post-hbo opleiding Hart- en Vaatverpleegkunde is ontwikkeld in samenwerking met de beroepsorganisatie NVHVV en gebaseerd op het beroepscompetentieprofiel Hart- en Vaatverpleegkundige.

 • Leven lang leren

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat aansluit op de praktijk. De dynamiek van de huidige gezondheidszorg vraagt om een leven lang leren.

 • Praktijkgericht onderwijs

  Wat je vandaag leert kun je morgen toepassen.

Certificering

De post-hbo opleiding Hart- en Vaatverpleegkunde van Hogeschool Utrecht is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V en ingeschaald op NLQF niveau 6.

Cursus Hart- en Vaatverpleegkundige: voorbeeld van een lessituatie

Interesse in de post-hbo opleiding Hart- en Vaatverpleegkunde?

Vragen over de opleiding?