Gebouwde omgeving: bouwen

Welke belangrijke concepten en vaardigheden zijn essentieel voor succes in de bouwsector? Wat is de invloed van bouwvoorschriften en regelgeving op het ontwerpproces en de uiteindelijke realisatie van een gebouw? En welke rol spelen ontwerptools zoals Revit bij het modelleren en visualiseren van een ontwerp? Dat en meer leer je in de cursus bouwen (onderdeel van de propedeuse Built Environment).

In de cursus bouwen leer je essentiële concepten en vaardigheden voor het realiseren van bouwprojecten. Met Revit en BIM maak je technische tekeningen, voer je berekeningen uit en integreer je disciplines als constructie, bouwfysica, bouwmanagement, bouwtechniek, milieukunde en architectuur. 
Let op: lessen worden gevolgd met reguliere studenten.

Handig om te weten

Startmoment Woensdag 15 november
Lesdata Iedere woensdag t/m 31 januari. Lestijden zijn van 14:00 – 21:30 uur
Studie-investering 14 - 22 uur per week
Kosten

€ 2650 (vrij van btw)

Prijswijzigingen voorbehouden.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Minimaal 10 deelnemers
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De cursus bouwen biedt een brede basis voor ontwikkeling als ontwerper in de bouwsector. 

In de cursus bouwen leer je de functionele en esthetische eisen van een gebouw begrijpen en vertalen naar een Programma van Eisen (PvE) met behulp van bouwvoorschriften. Je ontwerpt ruimtelijke indelingen, constructies, isolatie, ventilatie en installaties met behulp van tools zoals Revit. Het voorontwerp omvat gedetailleerde technische specificaties en tekeningen van plattegronden, gevels en doorsneden. Je leert ook presentatietechnieken voor overtuigende communicatie met opdrachtgevers en belanghebbenden, inclusief maquettes, 3D-printing en virtuele realiteit.

In de cursus worden verschillende leeractiviteiten georganiseerd, waaronder werkcolleges, leerteambijeenkomsten, gastcolleges en toetsmomenten.

Toelating

Iedereen die toelaatbaar is voor een hbo-opleiding kan deelnemen aan deze cursus. Dit betekent dat je een havo/vwo of mbo-niveau 4 diploma bezit of als je het 21+ toelatingsonderzoek hebt gehaald. Een goede basiskennis van wiskunde wordt aanbevolen. 

Na deze opleiding

Volg na deze cursus ook een van de andere cursussen van de gebouwde omgeving zoals stadsontwikkeling of ontwerpen. 

Na het voltooien van de cursus bouwen heb je een mooie eerste stap gemaakt in de bouwsector. Je hebt waardevolle kennis en vaardigheden opgedaan in het begrijpen van functionele en esthetische eisen, het opstellen van een Programma van Eisen (PvE), ontwerpen met behulp van tools zoals Revit, en het presenteren van overtuigende ontwerpen. 

Na het voltooien van de cursus bouwen, zijn er verschillende mogelijkheden om verder te studeren en je kennis en vaardigheden in de bouwsector uit te breiden. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende cursussen te volgen die gericht zijn op specifieke aspecten zoals de cursussen ontwerpen en stadsontwikkeling.

Als je alle vier de cursussen hebt afgerond (inleiding in de gebouwde omgeving, bouwen, ontwerpen, stadsontwikkeling) kun je de verdiepende cursus op bachelor niveau volgen. 

Overige informatie

€2650,-
De cursus kost € 2650,- vrij van btw. Deze prijs is exclusief avondmaaltijd, excursies en kosten voor lesmaterialen. Wel wordt het lesmateriaal zo veel mogelijk digitaal beschikbaar gesteld.

De cursus bouwen biedt een waardevolle gelegenheid om je huidige werksituatie te versterken en te verbeteren. Het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van bouw, leidt tot meer professionele groei en mogelijkheden binnen je huidige werksituatie of kan deuren openen naar (nieuwe) carrièrepaden in de bouwsector.


Waarom Gebouwde omgeving: Bouwen bij de HU?

  • Praktijkgericht onderwijs

    Bij de Hogeschool Utrecht staat praktijkgericht onderwijs centraal. Je krijgt de mogelijkheid om je opgedane kennis direct toe te passen in realistische situaties, waardoor je goed voorbereid wordt op de arbeidsmarkt.

  • Samenwerkend leren

    Je werkt zowel zelfstandig als samen met andere studenten. Zo leer je elkaars werkveld kennen en houden jullie elkaar scherp. We besteden veel aandacht aan de doorontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden en werken daarnaast aan beroepscompetenties.

  • Professionele docenten met vakkennis

    Bij de cursus bouwen bij de Hogeschool Utrecht krijg je les van ervaren docenten met veel vakkennis. 

Direct contact

Barbara Meijer

Barbara Meijer

Opleidingscoördinator
Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Gebouwde omgeving: bouwen?

Heb je nog vragen?