Gamedidactiek voor leraren: maak je eigen spel!

Inzetten van games en gamification is een belangrijke didactiek om leerprocessen te ondersteunen. Deze vorm van onderwijs is sterk in opkomst, zowel in het onderwijs als in organisaties. Op Hogeschool Utrecht (HU) wordt gaming en gamification regelmatig ingezet. Bij de lerarenopleiding van de HU is veel expertise aanwezig op dit vlak.

Studenten in de les met laptop

Gamedidactiek en gamification zijn sterk in opkomst in zowel onderwijs als organisaties. De lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht bieden al enkele jaren een succesvolle minor aan voor studenten. Op basis van het programma van deze minor is nu dit nascholingsaanbod ontwikkeld. Deze cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van drie uur, waarin je zelf aan de slag gaat met games in het onderwijs. Na afloop heb je diepgaande kennis van gamedidactiek en gamemechanieken en heb je ervaren hoe je deze effectief kunt inzetten. Bovendien heb je zelf een educatief spel ontwikkeld, of een gegamificeerde lessenreeks ontworpen die je kunt inzetten in je eigen lessen.

Handig om te weten

Start 4 oktober 2022
Lesdata Dinsdagen van 14.00 - 17.00 uur: 04-10, 11-10, 08-11, 22-11 en 13-12 (2022).
Studie-investering Vijf bijeenkomsten op de HU in Utrecht
Kosten € 850 (vrij van btw)
Deelnemers 6 - 20
Diploma Certificaat met de studie-investering

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Gamedidactiek gaat uit van leerdoelen. Hoe kun je lessen die nu moeizaam verlopen verbeteren door games of elementen van gamification in te zetten? Uitgangspunt vormen jouw lessen en jouw leerdoelen. Het spel staat daarbij in dienst van de leeropbrengst, niet andersom.

In de cursus wordt een deel theorie aangeboden. Daarnaast wordt er gewerkt aan het eigen ontwerp.

Er is voorzien in expertfeedback, daarnaast bespreken cursisten met elkaar de verschillende producten.

 • Je kunt de verschillende speltypen en game-mechanics benoemen en herkennen;
 • Je kunt de koppeling tussen een probleem en een speloplossing identificeren;
 • Je kunt het gamification-model toepassen om een ‘saaie’ les op te leuken;
 • Je kunt een geschikt ‘probleem’ voor een game-didactische oplossing identificeren en analyseren;
 • Je kunt beoordelingscriteria formuleren en toepassen op educatieve spellen;
 • Je kunt een game inbedden in een les met SGLM.

Deze cursus kan ook in scholen en schoolgemeenschappen worden gegeven. Neem hiervoor contact op met Rob Hoevenaars.

Docenten

De cursus wordt gegeven door docenten die dagelijks met gamification en educatieve games werken bij de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht en elders.

Toelating

Deze cursus is gericht op iedereen die te maken heeft met onderwijs, in welke variant dan ook.

Na deze opleiding

Indien je de cursus 'Gamedidactiek voor leraren: maak je eigen spel' succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Daarnaast heb je een zelf een educatieve game ontwikkeld, of een opzet voor een gegamificeerde lessenreeks ontwikkeld. Uiteraard ben je helemaal op de hoogte wat betreft de laatste ontwikkelingen op het gebied van gamedidactiek, gamemechanics en hoe je die toe kunt passen op school.

Voor een succesvolle afronding met SBU-vermelding van 80 uur op het certificaat geldt:

 • Deelname aan alle bijeenkomsten;
 • Opleveren van een zelf gemaakt spel.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Gamedidactiek voor leraren: maak je eigen spel kost € 850, vrij van btw. Inbegrepen is het studieboek Gamedidactiek (M. Koops).

Je gaat aan de slag met je eigen leerdoelen en lespraktijk. Is er lesstof die je moeilijk overgedragen krijgt met traditionelere lesmethodes? Of wil je jouw leerlingen enthousiaster maken voor een bepaald onderwerp? In de nascholing ervaar je hoe gamedidactiek hierbij kan helpen.

Het is mogelijk om de gamification-experts van Hogeschool Utrecht uit te nodigen op studiemiddagen op scholen. In een middag kunnen groepen docenten aan de slag gaan met het maken van een kaartspel, bordspel of een escaperoom. Neem contact op met Rob Hoevenaars voor meer informatie.

Jaarlijks in januari organiseert het team van deze cursus de conferentie Gamedidactiek. Het is een conferentie vóór en dóór onderwijsprofessionals, waar het gaat om de verbinding tussen spel en leren, de toegevoegde waarde van gamedidactiek in de les en het delen van veel voorbeelden van succesvolle toepassingen. Kijk voor meer informatie op learnbygames.hu.nl.


Om de kwaliteit van deze nascholing te borgen en eventueel bij te stellen, evalueren we regelmatig met deelnemers. Resultaten uit evaluaties verwerken we conform een PDCA-cyclus. Deelnemers kunnen bij vragen of klachten terecht bij de organisator: Rob Hoevenaars: rob.hoevenaars@hu.nl, 06 511 01 960. Daarnaast kan een klacht ingediend worden bij het management, mail dan naar Edith Peeters: edith.peeters@hu.nl.   

Direct contact

Rob Hoevenaars

Docent bij Instituut Archimedes

Waarom Gamedidactiek voor leraren: maak je eigen spel! bij de HU?

 • Voor leraren door leraren

  Vanuit eigen praktijkervaringen.

 • Ontwikkeld vanuit eigen ervaring

  Op de lerarenopleidingen van de HU wordt gamedidactiek al veel ingezet.

 • Leidt tot nieuwe inzichten

  In deze cursus kan de deelnemer kennis en ervaring opdoen met een nieuwe didactiek.

Exterieur Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Gamedidactiek voor leraren: maak je eigen spel?