Filmen en monteren met je smartphone

Tot voor kort had je een serieuze camera en ruimte vol apparaten nodig om films te kunnen maken. Tegenwoordig kun je prima filmen met je smartphone en er zelfs op monteren. Dat maakt je tot een snelle en wendbare filmmaker: binnen enkele uren kun je een impressie van bijvoorbeeld een bijeenkomst of symposium maken en via social media de wereld in sturen. Wil jij dit ook bereiken volg dan de cursus filmen en monteren met je smartphone.

Cursus Filmen en monteren met je smartphone: lessituatie

Elke smartphone heeft een prima camera om in HD- of 4K kwaliteit te filmen. Naast techniek heb je vaardigheden nodig: wat zijn de beste instellingen van je camera en hoe bedien je je camera operationeel? En dan beeld-grammatica: wat zijn de voor en nadelen van camerabewegingen, hoe deel ik een scene op in verschillende shots die lekker monteren? Na het filmen volgt de montage. Met een montage-app kun je opnames monteren, bewerken en meteen publiceren naar bijvoorbeeld YouTube of Facebook.

Handig om te weten

Startmoment 13 november 2024 en 2 april 2025
Lesdata 13 november 2024 en 2 april 2025
Tijd: 09:30 - 16:30 uur (inclusief lunchbuffet)
Studie-investering 6-10 uur
Kosten

€ 369 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Maximaal 12
Locatie Incompany, Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Bewijs van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De volgende onderdelen komen aan de orde:

 • instellingen en opnametechniek van je smartphone
 • operationele vaardigheden in het bedienen van je camera
 • inleiding in beeld-grammatica: wat is een goed shot en maak ik shots waar ik in de montage wat mee kan?
 • inleiding in montageprogramma op je smartphone
 • je eigen opname monteren tot een programma met een opbouw, muziek, titels, etc.
 • in de cursus ligt de nadruk op het aanleren van technische vaardigheden (circa 80%)

Gedurende de cursus werk je aan een eigen film waar de theorie en vaardigheden samenkomen.

Deze cursus leert je de basisvaardigheden om goed beeld en geluid op te kunnen nemen. Er is aandacht voor zaken als een juiste belichting en scherpte. Maar er is ook veel ruimte voor de operationele kant: hoe houd je de camera vast en wanneer film je van statief? In de cursus gaan we uit van filmen met elk type smartphone. Montage gebeurt met de app Kinemaster omdat deze als beste getest is en op elk type smartphone (IOS & Android) werkt.

Toelating

Je hebt hbo werk- en denkniveau.

Docent

Tijdens de cursus Filmen en monteren met je smartphone krijg je les van een docent met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Bart Nelissen, docent Filmen en monteren met je smartphone

Bart Nelissen

Bart Nelissen verdeelt zijn aandacht al jaren over drie werkgebieden. Hij is regisseur voor de nationale TV, zelfstandig producent/regisseur van opdrachtfilms en en geeft trainingen in het audiovisuele vak. Bij omroepen als VARA, VPRO en bij enkele commerciële zenders heeft Bart gewerkt aan inhoudelijke programma’s als Vroege Vogel, Kassa, Jules Unlimited, Noorderlicht etc. Als opdrachtfilmer maakt hij programma’s voor overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Trainingen geeft hij bij verschillende particuliere opleiders en bij Hogeschool Utrecht. Bart beheerst diverse onderdelen van het vak als concept-ontwikkeling, scriptschrijven, produceren, cameravoering en montage. Hij is een betrokken en enthousiaste docent die gelooft in leren door vooral te doen en positief kritisch terug te kijken.

Na de opleiding

Na de post-bachelorcursus Filmen en monteren met je smartphone kun je zelf een filmpje maken en monteren. Je leert wat de mogelijkheden zijn van de camera, hoe je deze optimaal bedient, hoe je een filmpje monteert en hoe je deze snel publiceert.

overige informatie

De post-bachelorcursus Filmen en monteren met je smartphone kost € 369, vrij van btw en inclusief lesmateriaal en lunch.

Deze cursus richt zich op communicatiemedewerkers, video-bloggers, opiniemakers en docenten die hun boodschap via snelle, zelfgemaakte korte video’s willen overbrengen.

Waarom De cursus Filmen en monteren met je smartphone bij de HU?

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Leer van de experts

  Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Interesse in de cursus filmen en monteren met je smartphone?