Diabetesverpleegkunde

Het onderwijs is vormgegeven vanuit de basisgedachte dat de patiënt centraal staat. Rode draad gedurende de opleiding is ondersteunen bij het inpassen van de chronische ziekte(n) in het dagelijks leven; hierbij staat zelfmanagement centraal.

Carrièreperspectief na de cursus Diabetesverpleegkunde: gesprek met cliënt.

Om dit vorm te geven is er aandacht voor zowel patiënten-, zorgverleners- en overheidsperspectief. Gedurende de opleiding werk je als diabetesverpleegkundige in opleiding aan beroepsspecifieke competenties om nu en in de toekomst overstijgend te kunnen blijven denken en de attitude om je (nieuwe) rol professioneel vorm te geven.

Handig om te weten

Start 5 november 2020. De maximale groepsgrootte is bereikt. Je aanmelding wordt op een wachtlijst geplaatst. Mochten er wederom genoeg aanmeldingen zijn, wordt bekeken om een tweede groep te starten in het voorjaarjaar 2021.
Lesdata Nog nader te bepalen; vrije dagen conform vakantiedata Midden Nederland. Donderdag is de vaste lesdag.
Studie-investering 15 - 20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 8255 (vrij van btw)
Deelnemers 15 - 30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post bachelor-certificaat
Prijsinformatie Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De post-hbo opleiding Diabetesverpleegkunde is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners (V&VN Diabeteszorg) en is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel Diabetesverpleegkundige. De opleiding vormt samen met de post-hbo opleidingen tot Longverpleegkundige en Hart- en Vaatverpleegkundige de post-hbo opleiding Chronisch Zieken.

De opleiding duurt een jaar en bestaat uit acht modules:

Blok A/B:

 • Module Klinische Besluitvorming
 • Module Diabetesverpleegkunde Expert 1

Blok C:

 • Module Evidence-Based Practice
 • Module Diabetesverpleegkunde Expert 2
 • Begeleiding in gedragsverandering volgens motiverende gespreksvoering

Blok D:

 • Module Diabetesverpleegkunde Expert 3: Farmacotherapie
 • Module Kwaliteitszorg

Blok A:

 • Vervolg van de module Kwaliteitszorg

De module Professionele identiteit/Intervisie loopt het hele jaar door, net als het praktijkleren.

Deze leergang is ook in losse modules te volgen. Zie Modules onderaan deze pagina.

De didactiek van de opleiding staat in het teken van competentiegericht leren en actieleren. We streven naar een optimale balans tussen praktijkopdrachten en verdiepende theorie en trainingen. Naast interactieve colleges zijn er ook werkgroepen en leerteams. Per module bestudeer je theorie en maak je opdrachten waarbij je de praktijk van alle dag vertaalt naar de theorie en omgekeerd.

Toelating

 • bachelordiploma Verpleegkunde, twee jaar werkervaring in een relevant werkgebied;
 • minimaal 18 uur per week werkzaam in de directe diabeteszorg als diabetesverpleegkundige in opleiding;
 • een diabetesverpleegkundige die je tijdens de gehele opleiding begeleidt (mentor);
 • een medicus, die je begeleidt bij de medische aspecten. 

Heb je geen hbo- of mbo-diploma met vervolgopleiding dan kun je in aanmerking komen voor een intake-assessment.


Docenten

In de modules over diabetes krijg je les van (gast)docenten die werkzaam zijn op een specifiek vakgebied, zoals een medisch of verpleegkundig specialist en een apotheker. De generieke modules worden gegeven door hogeschooldocenten die hun sporen hebben verdiend in de praktijk.


Na deze opleiding

Na de opleiding kun je je als diabetesverpleegkundige inschrijven in het kwaliteitsregister van V&VN Diabeteszorg. Je beschikt over specifieke competenties op het gebied van de diabetesverpleegkunde en je kunt zelfstandig je functie en de daarbij behorende rollen inhoud geven. Het uitstroomniveau van de opleiding is post-bachelor.

De post-hbo opleiding tot diabetesverpleegkundige is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel diabetesverpleegkundige (EADV, 2011) en de daarin beschreven competenties. Dit wil zeggen dat het aanleren van beroepsvaardigheden om zelfstandig functies in de diabeteszorg te kunnen uitvoeren centraal staat.

Er is vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kunnen werken binnen de complexe zorg.

Heb je al een post-hbo opleiding gevolgd bij Verpleegkundige Studies en wil je nog een andere post-hbo opleiding volgen? Kijk dan naar de toelatingseisen van die opleiding en vul het contactformulier in. De studieleider van de betreffende opleiding neemt contact met je op.

Overige informatie

 

Boeken en andere lesmaterialen kosten ongeveer € 400.

Wil je de modules los volgen? Dan betaal je € 970 per module. De modules Professionele identiteit en Kwaliteitszorg kosten € 1786.

Er is een voortdurende wisselwerking tussen je werkzaamheden als diabetesverpleegkundige in opleiding en wat je bij de opleiding leert. De gezondheidszorg is een dynamisch domein met steeds veranderende functies. Vanuit de opleiding spelen we in op actuele ontwikkelingen.

Wanneer je je hebt aangemeld en de maximale groepsgrootte is bereikt, ontvang je hierover bericht. Je aanmelding wordt dan op de wachtlijst geplaatst. Mochten er wederom genoeg aanmeldingen zijn, wordt bekeken of een tweede groep kan starten in het voorjaar 2021.

Heb je een vraag over de opleiding? Vul het contactformulier in.

Modules

De post-hbo opleiding Diabetesverpleegkunde bestaat uit acht modules die je ook los kunt volgen.

Bekijk de modules

Waarom Diabetesverpleegkunde bij de HU?

 • Ontwikkeld in samenwerking met de beroepsorganisatie

  De post-hbo opleiding Diabetesverpleegkunde is mede ontwikkeld door de beroepsorganisatie V&VN Diabeteszorg en gebaseerd op het erkende beroepsdeelprofiel.

 • Leven Lang Leren

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat aansluit op de praktijk. De dynamiek van de huidige gezondheidszorg vraagt om een Leven Lang Leren.

 • Praktijkgericht onderwijs

  Wat je vandaag leert kun je morgen toepassen.

Certificering

De post-hbo opleiding Diabetesverpleegkunde van Hogeschool Utrecht is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Logo Verpleegkundingen & Verzorgenden

Interesse in de post-hbo opleiding Diabetesverpleegkunde?

Vragen over de opleiding?