Datajournalistiek

Nieuwsgierig naar datajournalistiek, maar bang dat het misschien te moeilijk is? Dan is deze cursus voor jou. Drie ervaren datajournalisten nemen je in kleine stappen mee door de wereld van spreadsheets, query’s en codes. Na afloop kun je zelfstandig als datajournalist data verwerven en ‘interviewen’ voor onthullende en originele verhalen.

Cursus Datajournalistiek: studenten aan het werk
Dit is de eerste journalistieke cursus in Nederland waar je leert werken met ‘R’, het open-sourceprogramma dat in de datajournalistiek momenteel voor positieve opwinding zorgt. De cursus is hands-on. Dat wil zeggen dat je alles wat je leert meteen in de les oefent. Bovendien krijg je goede handleidingen mee ter referentie of voor zelfstudie.

Handig om te weten

Start 7 oktober 2022, 10 maart 2023
Lesdata 7, 14 oktober, 4, 11 november 2022
10, 17, 24, 31 maart 2023
Tijd: 09:30-16:30 uur
Studie-investering 6 – 10 uur studiebelasting per bijeenkomst
Kosten € 1095 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 10 deelnemers
Locatie Incompany, Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname
Prijsinformatie

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De post-bachelorcursus Datajournalistiek is voor professionals, journalisten, communicatieadviseurs, (tekst)schrijvers en researchers van profit- & non-profit organisaties die geen of weinig ervaring hebben met data. Ook mensen die hun kennis van data willen actualiseren (bijvoorbeeld met het programma ‘R’), zijn welkom.

De basis: Excel

Je leert hoe databases zijn opgebouwd, welke vragen data kunnen beantwoorden en hoe deze zich vertalen naar journalistieke primeurs. Je gaat ook meteen data bevragen met formules en draaitabellen in Excel. Excel is de basis voor elke datajournalist in de wereld.

Data opsporen

Je leert denken als een datajournalist: achter elke website, achter elk rapport en achter elk formulier schuilt een database. Hoe haal je data van internet? Hoe communiceer je met de beheerders van databases?

Data scrapen

Je leert snel grote hoeveelheden data van internet te schrapen (‘scrapen’), met Google en andere software.

Data opschonen

Je leert om fouten en slordigheden in tabellen te corrigeren, voordat je ze gaat analyseren. Veel data zijn vervuild als journalisten ze krijgen, maar gelukkig bieden Excel en OpenRefine diverse trucs om snel ‘de was’ te doen.

Data interviewen met R

Dé sensatie in de datajournalistiek op dit moment is het open-sourceprogramma R. Met R kun je snel filteren, sorteren, scrapen, grafieken maken en statistische gegevens bovenhalen. Je leert je journalistieke vragen om te zetten in code die elke database begrijpt. R is gratis en werkt op PC én Mac!

Je woont vier bijeenkomsten bij. Tijdens deze bijeenkomsten werk je individueel of in groepjes aan opdrachten. De cursus is hands-on: alles wat je leert, oefen je meteen. Er is een digitale leeromgeving met hand-outs en opdrachten.

 • Je kunt basisbewerkingen doen in Excel
 • Je kunt werken met R

Toelating

Je hebt hbo-denkniveau. Graag ontvangen wij bij aanmelding ook je cv.


Docenten

De docenten van deze cursus behoren tot de beste datajournalisten van Nederland.

Luuk Sengers, docent Datajournalistiek, Hogeschool Utrecht

Luuk Sengers

Luuk Sengers is een ervaren datajournalist. Hij is ook docent onderzoeksjournalistiek en mede-ontwikkelaar van de Story-Based Inquiry-methode. Hij doceert aan diverse hogescholen en universiteiten en is een frequente spreker op internationale conferenties. Hij werkte mee aan drie handboeken over onderzoeksmethoden. Luuk heeft zestien jaar als economieredacteur gewerkt voor onder andere NRC Handelsblad, Quote en Intermediair.

Na deze opleiding

Na deze opleiding ben je in staat zelfstandig data te verwerven en te ‘interviewen’ (= analyseren) voor onthullende en originele verhalen.

Na afloop ben je in staat zelfstandig data te verwerven en te ‘interviewen’ (= analyseren) voor onthullende/originele verhalen.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Datajournalistiek kost € 1095, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Waarom Datajournalistiek bij de HU?

 • Maximaal controle over data

  Aan de slag met data en data-analyse onder begeleiding van de beste datajournalisten van Nederland.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Direct contact

Sabine Donker

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek