Terugblik opening Fieldlab 3DMedical (dit evenement is geweest)

30-11-2017

Op donderdag 30 november ging het Fieldlab 3DMedical officieel van start. Deze eerste praktijkomgeving op het gebied van 3D-printen voor de medische sector is een samenwerkingsverband tussen het 3D Facelab en de Biofabrication Facility van UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, ProtoSpace, Utrecht Life Sciences, stichting Utrecht Science Park en private partijen.

De feestelijke opening vond plaats op Padualaan 99 te Utrecht, in aanwezigheid van ruim 130 belangstellenden. Gezien de vele positieve reacties kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst.

Opening Fieldlab 3DMedical

Jan Bogerd, voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Utrecht, trapte af met een kort welkomstwoord. Erik Puik, lector Microsysteemtechnologie bij het Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven, gaf de aanwezigen een inkijkje in de wereld van 3D-printing.

Joris Jaspers, hoofd Innovatie Medische Technologie bij UMC Utrecht, schetste vervolgens het belang van 3D-printing voor de zorgsector en dus van het nieuwe Fieldlab 3DMedical als aanjager van gepersonaliseerde zorg.

Friso Smit, New Business Development Manager bij stichting Utrecht Science Park, legde vervolgens uit wat het Fieldlab kan betekenen: advisering van prototype naar businesscase.

Om de bezoekers ook concrete voorbeelden te geven van de toepassing van 3D-printing voor de medische zorg volgden drie presentaties door respectievelijk Roel Raatgever, Director of Business van MRIguidance, Peter Krekel, Managing Director van Clinical Graphics, en Moyo Kruyt, orthopedisch chirurg bij UMC Utrecht.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was de officiële opening van het Fieldlab, die uit twee gedeeltes bestond. Allereerst de overhandiging van het Fieldlab schildje door Jac Gofers, CEO van  Promolding en lid van de stuurgroep Smart Industy. Het schildje is het bewijs van erkenning als Fieldlab door de stuurgroep Smart Industry van het ministerie van Economische Zaken. Vervolgens de feitelijke openingshandeling, de gezamenlijke start van een animatie, door de iniatiefnemers van het Fieldlab: Do Blankestijn (directeur van het Institute for Engineering & Design van Hogeschool Utrecht), Jos Malda (hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde bij UMC Utrecht), Jan Henk van der Velden (directeur van stichting Utrecht Science Park) en Jac Gofers. Zij ontvingen allen een 3D-geprinte miniatuurversie van het Fieldlab-logo, uit handen van dagvoorzitter Do Blankestijn,

Tijdens de aansluitende borrel gingen de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar en met de initatiefnemers in gesprek. Ook maakten velen van de gelegenheid gebruik een bezoekje te brengen aan de verschillende stands en een kijkje te nemen in de labs van ProtoSpace en het 3D printing lab van Hogeschool Utrecht.

Hieronder treft u aan de presentaties, de foto’s, een video-impressie en een greep uit de berichten in de media.

Video-impressie

Bekijk hier de video-impressie.

Foto’s

Bekijk hier de foto’s.

Presentaties

In de media

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Fieldlab 3DMedical of als partner betrokken worden bij het Fieldlab? Ga naar de website van 3DMedical of neem contact op met Friso Smit (friso.smit@utrechtsciencepark.nl).