Hogeschool Utrecht start nieuwe post-hbo opleiding: integraal manager energietransitie

Groepje mensen staat bij zonnepanelen op het dak van een gebouw.
De energietransitie is in volle gang, de vraag naar professionals die hierin een leidende rol kunnen spelen, is groot. Er is behoefte aan gespecialiseerde, technische professionals die doordachte en toekomstbestendige keuzes kunnen maken in de gebouwde omgeving. Hogeschool Utrecht is daarom gestart met een nieuwe post-hbo om professionals op te leiden tot integraal manager in de energietransitie. 

Lenneke Kok, onderzoeker bij het lectoraat Co-Design en het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en tevens adviseur van deze opleiding, benadrukt het belang van deze opleiding: “Energie en de energietransitie zijn van vitaal belang voor zowel bedrijven als overheden. We worden geconfronteerd met een steeds diversere mix van duurzame (en niet duurzame) energiebronnen waarin we vraag en aanbod moeten matchen. Er ligt een uitdaging in het effectief beheren van deze diversiteit aan bronnen, we moeten ervoor zorgen dat we steeds minder afhankelijk worden van fossiele energie en dat het allemaal past binnen het elektriciteitsnet. Zekerheid en betrouwbaarheid van energielevering is cruciaal, daarom is het essentieel om professionals op te leiden die deze complexe uitdagingen vanuit verschillende perspectieven kunnen aanpakken.’’

De post-hbo is ontstaan uit de groeiende vraag vanuit het beroepenveld naar een opleiding die zich richt op de energietransitie. “Samen met professionals werkzaam bij Stedin, Kenter en BAM hebben we een aantal ontwerpsprints gehouden. Tijdens deze sprints hebben we een uitgebreide body of knowledge ontwikkeld, waarop we vervolgens de expertise van docenten uit verschillende sectoren hebben aangesloten”, vertelt Lenneke. 

Inhoud van de opleiding 

Het opleidingsprogramma van een jaar biedt een unieke combinatie van technische vakkennis en leiderschapsvaardigheden. Deelnemers doorlopen vier modules die verschillende aspecten van de energietransitie behandelen, waaronder duurzame technieken en installaties, data-analytics, license-to-operate en leidinggeven aan transitie. De lessen vinden plaats op woensdagmiddag en starten halverwege maart. Lenneke Kok: “We besteden ruim aandacht aan de skills die je nodig hebt om verandering te realiseren. Ook is er een centrale rol voor een persoonlijke praktijkcase die als rode draad door de opleiding loopt. Hierdoor wordt opgedane kennis direct toegepast en geïntegreerd in de eigen werkomgeving."

 

"Je leert om mét knowhow op het raakvlak van meerdere disciplines mensen te verbinden en organisaties mee te nemen in het complexe en dynamische speelveld van de energietransitie."

Meer informatie

De post-hbo opleiding integraal manager energietransitie stelt deelnemers in staat om een volwaardig gesprekspartner te worden voor overheden, specialisten, toeleveranciers en partners en zo de verbindende rol te spelen in de energietransitie. Voor meer informatie over de opleiding en het aanmelden kun je terecht op deze pagina.

Vragen? Neem dan contact op via ideforprofessionals@hu.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise