Webinar wetswijzigingen voor beschermingsbewindvoerders: wat verandert er in 2021 voor schuldendossiers?

De actuele wijzigingen overzichtelijk gepresenteerd.
opgengeklapte laptop met daarnaast een mobiele telefoon, kopje koffie en een plantje

Webinar

De komende periode treden veel wetswijzigingen in werking die de positie van mensen met schulden fundamenteel raken, en die derhalve zeer relevant zijn voor uw werk als bewindvoerder. Dankzij de herziening van het beslag- en executierecht worden debiteuren veel steviger beschermd. Tegelijkertijd wordt ook de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 januari as. gewijzigd. Gemeenten krijgen een steviger opdracht om te voorzien in vroegsignalering. Daarnaast zal de Wet adviesrecht gemeenten in werking treden, een wet die verregaande consequenties kan hebben voor jouw beroepspraktijk.

Nadja Jungmann, HU-lector schulden en incasso, zal de wetswijzigingen voorzien van een beschouwing. Zij vertelt wat de wetswijzigingen op kunnen leveren en staat ook stil bij mogelijke risico’s als het gaat om de aanpak van schulden.

Jos Rutten, HU-docent en voormalig deurwaarder, gaat vervolgens dieper in op de herziening van het beslagrecht, en besteedt onder andere aandacht aan:

  • Betere bescherming bij beslag op inboedel (per 1 oktober 2020)
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (per 1 januari 2021)
  • Invoering beslagvrij bedrag bij bankbeslag (per 1 januari 2021)
  • Vereenvoudiging beslag op auto (per 1 april 2021)
  • Verhoging deurwaarderskosten

De huidige situatie zorgt ervoor dat wij elkaar natuurlijk niet ‘live’ kunnen ontmoeten. Daarom organiseren we een webinar op donderdag 28 januari 2021 van 15.00 - 17.00 uur.

Docenten

Nadja Jungmann

Lector

Nadja Jungmann is lector Schulden en incasso aan de HU. Zij houdt zich bezig met de vraag hoe financiële problematiek ons dagelijks leven beïnvloedt en hoe armoede en schuldenproblematiek ontregeld kunnen worden. Nadja is een autoriteit op het gebied van schuldenproblematiek bij huishoudens, hetgeen blijkt uit de vele projecten die zij op dit terrein heeft uitgevoerd, de vele congressen waar ze spreekt, haar regelmatige optreden in de media en de circa 60 publicaties die zij over dit onderwerp heeft geschreven.

Docent Jos Rutten

Jos Rutten

Docent

Jos Rutten is docent bij de juridische deeltijdopleidingen van de HU. Tot 2016 was hij ook (toegevoegd) gerechtsdeurwaarder. Behalve vakdocent beslag- en executierecht voor de studenten kandidaat-gerechtsdeurwaarder is Jos coördinator van Schulden, een cursus die studenten Sociaal Juridische Dienstverlening en studenten kandidaat-gerechtsdeurwaarder gezamenlijk volgen. Jos richt zich hierbij met name ook op het vergoten van het onderlinge begrip tussen de verschillende spelers in het schuldenspeelveld. Hij heeft verder deelgenomen aan verschillende publicaties over het beslag- en executierecht en heeft een bijdrage geleverd aan de 2e druk van Basisboek Aanpak Schulden van Nadja Jungmann en Tamara Madern dat volgend jaar verschijnt.

Praktische informatie

Datum  Donderdag 28 januari 2021
Tijd  15.00 - 17.00 uur
Locatie  Online vanaf jouw eigen werkplek
Doelgroep  Professionele bewindvoerders
Kosten   € 99,- incl. BTW per persoon
opgengeklapte laptop met daarnaast een mobiele telefoon, kopje koffie en een plantje

Aanmelden

Na aanmelding en betaling ontvang je een link waarmee je het webinar kunt volgen.

Meld je aan

PE-punten

  • Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.
  • 2 PE-punten/SLU’s voor Horus en NBBI.

Deel dit evenement