Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding Oefentherapie Cesar word je een echte bewegingsexpert. Je gaat met je cliënt aan de slag met zijn persoonlijke hulpvraag. Zo kun je iemand bijvoorbeeld helpen om weer zonder klachten te kunnen paardrijden.

Tijdens de opleiding Oefentherapie Cesar: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Oefentherapie Cesar

In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. In het eerste jaar volg je de lessen gezamenlijk met studenten van de opleiding fysiotherapie. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie en anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Oefentherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen van jaar 1

In het eerste jaar heb je kennis gemaakt met de gezondheidszorg in het algemeen, je hebt al geleerd om een mensgerichte benadering te hanteren. In dit tweede jaar leer je steeds meer over de aandoeningen waarmee je als oefentherapeut geconfronteerd kan worden. En wellicht nog belangrijker, hoe handel je dan als oefentherapeut. Dit betreft zowel het diagnosticeren van beweegproblemen, maar ook hoe los je een beweegprobleem vervolgens weer op.  Je leert dit in de praktijklessen waar je zowel medestudenten als simulatiepatiënten onderzoekt en behandeld. Daarnaast werk je met je medestudenten samen aan groepsopdrachten. In jaar 2 ben je ook 10 weken in de praktijk aan de slag om jouw oefentherapeutische kennis verder te ontwikkelen. 

De modulen van jaar 2

In jaar 3 en 4 bepaal je steeds meer je eigen leerroute. Vanuit de opleiding vinden wij het belangrijk dat je in alle jaren participeert in de praktijk. In beide jaren zal praktijkleren dus een onderdeel van je leerroute zijn.

Praktijkleren wordt gecombineerd met de module de innovatieve beweegzorgprofessional en met de module de kritische beweegzorgprofessional.  Daarnaast staan in het derde jaar thema’s als langer leven met een chronische aandoening en Multimorbiditeit centraal. Zo’n 30 EC besteed je in deze laatste twee jaar aan profilering. Dit houdt in dat je hier eigen keuze onderwijs van de hogeschool kunt volgen maar ook bij een andere hogeschool onderwijs kunt volgen wat jou aanspreekt.
Een schets qua indeling van jaar 3/4 kan er als volgt uitzien.

De modulen van jaar 3 en 4
Tijdens de opleiding Oefentherapie Cesar: voorbeeld van een lessituatie
 • 70%Praktijk
 • 30%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 80%individueel werk
 • 20%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Bij de opleiding Oefentherapie Cesar krijg je les in werkcolleges, hoorcolleges en praktijklessen. Je werkt veel samen met je studiegenoten en gaat aan de slag met oefenpatiënten.

Na elk vak krijg je een tentamen of toets. Soms zijn deze opgedeeld in verschillende onderdelen.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Tijdens je hele opleiding Oefentherapie Cesar heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 600 tot € 800 kwijt.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar, heb je minimaal 50 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan kun je niet verder met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de studiegids. Bekijk de studiegids.

De datum van de introductiedag in augustus 2021 volgt.

Studeren bij de HU

 • Unieke opleiding

  De opleiding Oefentherapie Cesar kun je alleen aan Hogeschool Utrecht volgen.

 • Persoonlijke aandacht

  De opleiding is kleinschalig en gezellig. Docenten en studenten kennen elkaar gewoon bij naam.

 • Ruimte voor je eigen ontwikkeling

  Door nauwe samenwerking met onderzoeksinstellingen, universiteiten en beroepenveld zijn er veel ontwikkelmogelijkheden die passen bij je ambities.

Foto van Sepp Meijerink

"In het 1e jaar ga je gelijk stage lopen, hierdoor kom je in contact met de echte emoties van cliënten: hoeveel impact een aandoening op iemands leven kan hebben."

Sepp Meijerink (21 jaar) Tweedejaars student
Foto van Leonie Willems

"Samen een client coachen richting een gezond bewegingsgedrag en daarbij de hulpvraag van de client bepalen, dit is een leuke uitdagende route om samen te bewandelen."

Leonie Willems (29 jaar) Alumnus
Foto van Elise Volk

"Je kan tijdens de studie je eigen draai geven aan wat jij zelf interessant vindt!"

Elise Volk (19 jaar) Tweedejaars student