Tijdens de opleiding

Leraar word je vooral door het zelf te ervaren. Daarom sta je vanaf je eerste jaar zelf voor de klas en kun je goed uitvinden wat voor docent jij wilt worden. Maar je leert natuurlijk ook alles over het lesgeven aan kinderen.

Inhoud van de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)

In je eerste jaar leer je wat het is om leraar basisonderwijs te zijn. Je leert het verschil tussen lesgeven aan jonge en wat oudere kinderen en krijgt hiervoor verschillende vakken. Je loopt stage op een basisschool (één dag per week en één week per blok) en doet je eerste ervaringen op. We werken met verschillende opleidingsscholen. Als student loop je op meerdere scholen stage, zodat je kunt bepalen welk type school het beste bij je past.

In het tweede en derde jaar groei je in je rol als leraar. Je leert hoe je kennis kunt overbrengen op kinderen in de boven- en onderbouw en hoe je de aandacht van een groep kunt vasthouden.

Je kunt je specialiseren in onderbouw of bovenbouw en je verdiept je in de profieldelen ‘Wetenschap & Technologie’ en ‘Couleur Locale’.

Wetenschap & Technologie

Je verdiept je in het onderwerp en ontwerpt onderwijs waarbij kinderen leren door te onderzoeken of ontwerpen.

Couleur Locale

Je leert in welke actuele maatschappelijke context scholen zich bevinden en wat de gevolgen daarvan zijn voor het onderwijs. Je leert bijvoorbeeld meer over de thema's diversiteit, (wereld)burgerschap, cultuureducatie en de relatie tussen ouders en school.

In je afstudeerjaar bepaal je samen met de school waar je stage loopt aan welk afstudeerproject je gaat werken. De andere helft van het jaar heb je vrije keuzeruimte.

 • 40%Praktijk
 • 60%Theorie

Contact

15
uur per week
 • 75%individueel werk
 • 25%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
Studie in cijfers

Overige informatie

Tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) – sportklas krijg je te maken met de volgende lesvormen:

 • Hoorcolleges
 • Werkcolleges
 • Projectgroepen
 • Stage
 • Simulatie
 • Vaardigheidstrainingen
 • Overleggen en gesprekken

Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU honourstraject. Je kunt een volledig programma kiezen of zelf met een idee komen. Met het HU honourstraject heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor boeken en andere lesmaterialen.

Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar heb je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met de opleiding.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Cynthia Huisman, opleiding leraar basisonderwijs (pabo) | Hogeschool Utrecht

"We leren de kinderen om eigen keuzes te maken en zelfstandig te werken."

Cynthia Huisman

Studeren bij de HU

 • Veel keuze uit stageplekken

  De opleiding heeft veel contacten met verschillende soorten scholen in de regio. Je kunt dus in aanraking komen met verschillende type scholen.

 • Vergroot je kans op een baan

  Je bent extra aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt: er is een toenemende behoefte aan leraren met een bevoegdheid bewegingsonderwijs.

 • Sporten en bewegen

  Je beweegt zelf lekker veel tijdens je studie, dus die uurtjes in de sportschool heb je straks niet meer nodig!