Slim innoveren met data doe je zo

city horizon

Op donderdag 23 maart 2023 organiseert Hogeschool Utrecht het symposium 'Slim innoveren met data doe je zo!’. Aanleiding is het afscheid van associate professor Hiddo Velsink die na een carrière van meer dan 30 jaar bij de HU, onze hogeschool gaat verlaten. Graag nodigen we je uit hierbij aanwezig te zijn. Kom je ook?

In Nederland is het ruimtegebruik aan steeds meer beperkingen onderhevig door klimaatverandering, stikstof, CO2, bodemdaling, verkeer, bevolkingsgroei en meer. Tegelijk wordt de ruimte steeds intensiever gebruikt. Dat vraagt om slimme innovatie met data om bijvoorbeeld gebouwen, wegen, tunnels, ondergrondse stations en afwatering aan te leggen en te beheren. Hoe innoveer je effectief in deze wereld? Dat is het thema van dit symposium. Aan de hand van de innovatie van monitoringstechnieken wordt ingegaan op het realiseren van succesvolle innovatie.

Naast prominente sprekers die ons hun visie presenteren, is er ook ruimte voor inbreng van eigen innovaties van bezoekers. De afsluitende borrel biedt volop gelegenheid om ook persoonlijk afscheid te nemen van Hiddo.

Programma

14.30 uur:  Registratie & ontvangst
15.00 uur:  Opening - Bregje Pieters
15.10 uur: 
Succesvol innoveren in de geodesie doe je zo! – Martin Kodde
15.40 uur:  Digital Ethics – Johan Versendaal
16.10 uur:  Innoveren: naar een slim idee en dan naar implementatie– Hiddo Velsink
16.50 uur:  Keuze uit vier parallelle workshops:
W1 Slim innoveren in de geodesie: Hiddo’s model – Hiddo Velsink
W2 Slim innoveren in de geodesie: waar gaan we dat doen? – Martin Kodde
W3 Betekenisvol digitaal innoveren in de techniek – Johan Versendaal
W4 Betekenisvol digitaal innoveren – waar dan ook! – Marlies van Steenbergen            
17.45 uur:  Afscheid Hiddo Velsink & afsluiting– Bregje Pieters
18.00 uur   Netwerkborrel & receptie Hiddo Velsink
19.00 uur  Einde programma

Lezingen

Martin Kodde vertelt hoe hij als student Geodesie van Hiddo Velsink bij de HU al kennismaakte met de geodetische kennis en ervaring van Hiddo door zijn heldere lessen en goede dictaten. Hoe hij vervolgens zelf les gaf bij de HU met deze dictaten en hoe hij vanuit de beroepspraktijk met Hiddo discussieerde over een model voor de deformatieanalyse van bodem, infrastructuur en gebouwen. Inmiddels is hij directeur van adviesbureau Geodelta en een enthousiast gebruiker van dit vernieuwende model. Hij schetst ons zijn ervaringen met het innovatieve model en zijn eigen implementatie daarvan en legt uit waarom deze innovatie in de praktijk zo succesvol werkt.

Johan Versendaal leert ons de principes van betekenisvol digitaal innoveren en illustreert zijn verhaal met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Vervolgens legt hij uit hoe het digitale model van Hiddo Velsink past binnen zijn lectoraat van digitale innovaties met impact.

Hiddo Velsink vertelt hoe zijn innovatieve digitale model voor deformatieanalyse in de ruimtelijke omgeving tot stand kwam en hoe hij het voor elkaar kreeg dit model succesvol te implementeren in de beroepspraktijk. Zijn verhaal gaat over passie, mogelijkheden en kansen, maar ook over doorzettingsvermogen, hobbels en de uitdagingen die hij op zijn weg naar succes tegenkwam.

Workshops

Hiddo Velsink heeft een wiskundig-statistisch model ontwikkeld voor geodetische deformatieanalyse. Het uitgangspunt was een grondige kennis van de methode van de kleinste kwadraten, gecombineerd met een degelijke analyse van wat deformaties in essentie zijn en hoe je statistisch moet toetsen om meetruis te elimineren.

In deze workshop gaat Hiddo Velsink samen met de deelnemers na waar in de geodesie zijn methode ook kan worden toegepast. En waar het nodig is om niet meer de bestaande methodes met kleine stappen te verbeteren, maar een rigoureus andere methode toe te passen, gebaseerd op kleinste kwadraten en statistische toetsing.

Het publieke belang wordt beschermd door de overheid, maar voor de rol van opdrachtgever heeft de overheid te weinig kennis in huis. Daarom zijn bedrijven als Geodelta onontbeerlijk. Geodelta adviseert opdrachtgevers die diepgaande geodetische kennis nodig hebben. Geodelta zorgt zelf voor innovatie, maar heeft kennisinstituten als Hogeschool Utrecht en experts als Hiddo Velsink nodig voor die innovatie.

In deze sessie gaan we onder leiding van Martin Kodde met elkaar in discussie over waar innovatie in de geodesie nodig is en hoe expertbureaus als Geodelta nog beter kunnen worden ingezet in de keten van innovatie (extended enterprises in geodesy)

Sociaal vaardige robots, computers die ons vertellen hoe onze mondelinge presentaties beter kunnen, de uitvoering van wetgeving geautomatiseerd veel beter maken. Het lectoraat van Johan Versendaal realiseert al deze innovaties. 

In deze sessie onderzoekt Johan Versendaal samen met de deelnemers welke technische uitdagingen uit onze eigen omgeving met 'digital ethics' moeten worden aangepakt.

Wij allemaal, als professionals of burgers, zijn gebaat bij digitale innovatie en vrezen de gevolgen van kunstmatige intelligentie, hoewel we van de voordelen genieten.

In deze workshop van Marlies van Steenbergen bespreken we met elkaar welke digitale innovatie we graag zouden willen meemaken, en of die wel ethisch verantwoord is. 

Sprekers

Bregje Pieters

Opleidingsmanager IDE4P – technisch onderwijs voor professionals – bij het Institute for Design & Engineering van Hogeschool Utrecht

Hiddo Velsink

Associate professor bij het Institute for Design & Engineering, voormalig eindverantwoordelijke van het Instituut voor Gebouwde Omgeving van de HU

Hiddo studeerde Geodesie aan de TU Delft, werkte in verschillende functies bij het Kadaster en werkte bij de TU Delft en Hogeschool Utrecht in het onderwijs in de mathematische geodesie. Hij is de bedenker van de “door hypotheses geconditioneerde multi-epochenanalyse”, die hij in het kader van een promotieonderzoek aan de TU Delft heeft ontwikkeld en die tijdens de topklas Geodetische defomormatie-analyse wordt gebruikt.

Johan Versendaal

Johan Versendaal

Lector Betekenisvol Digitaal Innoveren bij de HU, hoogleraar E-Business aan de Open Universiteit te Heerlen

Martin-Kodde

Martin Kodde

Geodetisch expert en directeur van Geodelta, oud-student Geodesie/Geo-Informatica van de HU

Marlies van Steenbergen

Marlies van Steenbergen

Lector Betekenisvol Digitaal Innoveren bij de HU

Marlies van Steenbergen is lector bij het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren. Ze richt zich op de twee onderzoeksgebieden architectuur voor digital smart services en data-analytics in life sciences.

Marlies van Steenbergen heeft ruime ervaring op het gebied van enterprise architectuur. Ze begon haar loopbaan als onderzoeker aan het Dr. Neher Laboratorium van KPN en vervolgens informatie architect bij KPN Telecom. Naast haar functie als lector is Marlies management consultant bij ICT dienstverlener Sogeti Nederland. Op basis van haar jarenlange ervaring op het gebied van enterprise architectuur, helpt ze organisaties bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie.

Marlies is een van de grondleggers van DYA® en auteur van verschillende boeken over architectuur. Ze publiceert met grote regelmaat in vaktijdschriften en op wetenschappelijk gebied en spreekt regelmatig op seminars en conferenties.Ook geeft ze regelmatig gastcolleges aan hogescholen en universiteiten en verzorgt architectuurtrainingen voor professionals.

Praktische informatie

Datum:  Donderdag 23 maart 2023
Tijd: 
15:00-18:00 uur, inloop vanaf 14:30 uur, en netwerkborrel & receptie Hiddo Velsink tot 19:00 uur
Locatie:  Hogeschool Utrecht, Padualaan 99, Utrecht 
Contact:  ide@hu.nl
Deelname:  Gratis 

Aanmelden

Meld je aan vóór maandag 20 maart 9.00 uur.

Deel dit evenement

Meer evenementen

Er zijn geen evenementen gevonden.