Selficient: het huis van de toekomst

Een betaalbaar huis dat evenveel stroom produceert als het gebruikt én nooit meer verhuizen omdat je groter of kleiner wilt wonen. Op Utrecht Sciencepark staat sinds kort een huis dat deze droom mogelijk moet maken. Het prototype wordt verbeterd door studenten, die zo klaargestoomd worden voor de woningbouw van de toekomst.

In een paar maanden tijd werd het Selficient-huis opgebouwd op Utrecht Sciencepark. Het is een studentenproject met een bijzondere geschiedenis.

Studieopdracht

Het begon in 2016 met een studieopdracht: ontwerp een huis dat zou kunnen meedoen aan de Solar Decathlon 2018, een wedstrijd waarin studententeams van over de hele wereld een gebouw neerzetten dat alleen groene energie gebruikt. “Hoezo: ‘zou kunnen?’”, vonden de vier studenten die deze opdracht hadden uitgezocht. “We doen veel liever écht mee!” De deadline om plannen in te zenden bleek erg dichtbij: binnen een paar weken moesten ze alles uitgedacht en uitgetekend hebben. Daarom zetten de studenten alle zeilen bij en maakten tot ’s avonds laat tijd vrij om een goed ontwerp op papier te zetten.

Geen elitehuis, maar voor iedereen

De studenten waren het erover eens dat dit huis niet het zoveelste eliteproject moest worden. “Hoe maken we het bereikbaar voor mensen die geen enorm inkomen hebben,” was daarom een belangrijke vraag, tijdens het ontwerpproces. De oplossing kwam met het idee om het huis uit panelen op te bouwen. “Dan kun je klein beginnen en als je meer woonruimte nodig krijgt, bijvoorbeeld doordat je kinderen krijgt, het huis uitbreiden door er extra panelen aan te klikken. Als je weer minder ruimte nodig hebt, kun je de panelen die je niet meer nodig hebt verkopen aan iemand die uitbreiding nodig heeft.”

Na weken van radiostilte kwam het bevrijdende woord: het huis was door de selectie! Naast studententeams van 10 andere hoger onderwijsinstellingen, mochten de studenten van Selficient een écht huis in Denver gaan opbouwen.

Maar toen bleek dat een huis op papier zetten en een ook écht maken en in elkaar zetten twee heel verschillende dingen zijn. Vier studenten die binnen een jaar een huis moesten financieren, maken, in elkaar zetten, uit elkaar halen, verschepen én weer in elkaar zetten… ging dat wel lukken?

Samen lukt het wél

Alléén ging dat niet lukken, dat beseften ze meteen.

"80 studenten wilden helpen om het plan tot een succes te maken."

Daarom was het nu tijd om nette pakken aan te trekken en op bezoek te zijn bij bedrijven. Kleine, specialistische bedrijven, maar ook grote sponsors. 64 partners werden enthousiast en wilden iets betekenen voor hen. Ook binnen Hogeschool Utrecht werd het idee bij opleidingen gepitcht. Met succes: 80 studenten wilden helpen om het plan tot een succes te maken. Studenten Built Environment, Werktuigbouwkunde en Electrical Engineering gingen aan de slag met het huis zelf. Studenten Commerciële Economie maakten een rapport waarin ze het marktpotentieel aantoonden, studenten communicatie zorgden ervoor dat het huis de regionale en landelijke pers haalde en studenten HBO-recht zochten uit aan welke regelgeving het huis moest voldoen om verscheept te worden naar Denver, waar de wedstrijd plaatsvond. Er werd nachtenlang doorgewerkt, maar de deadline die hen op de hielen zat werd precies gehaald. 35 studenten stapten op het vliegtuig naar Amerika.

Twee orkanen en een permanente ziekenboeg

Toen de studenten in Denver aankwamen, gingen andere studententeams meteen aan de slag, maar zij konden nog niet veel: de panelen waren nog niet beschikbaar. Het verschepen van het huis was gehinderd door maar liefst twee orkanen. Het grootste deel van de containers liet hierdoor lang op hun aankomst wachten. Maar uiteindelijk kon het team aan de slag. Acht dagen hadden ze nog om het op te bouwen. ’s Avonds, als andere teams gestopt waren, waren ze nog hard aan de slag, onder het licht van bouwlampen.


Het team werkt tot diep in de nacht.

Publiekslieveling wordt USP-gebouw

Ondanks alle tegenslag lukte het om het huis op te bouwen. In de finale  won het de zevende plaats, sleepte het de publieksprijs binnen en ontving het de tweede prijs voor marktpotentieel en derde prijs voor watermanagement.

En nu is het huis weer terug waar het ooit begon: een jaar nadat de studenten weer voeten op Nederlandse grond zetten werd de opbouw van het huis gestart op Utrecht Science Park, door een nieuwe groep studenten.