Vaktherapie
Vaktherapie is een hulpverleningsaanbod voor mensen met psychiatrische stoornissen of psychosociale problematiek, waarbij methodisch gebruikgemaakt wordt van ervaringsgerichte werkwijzen. Studenten van de HUt worden opgeleid in de kunstdisciplines beeldend, drama of muziek.
Wat kun je verwachten van een student?
- In het tweede jaar kunnen studenten de kunstdisciplines ontwikkelingsondersteunend inzetten en in het derde studiejaar veranderingsgericht.
- Observatie.
- Indicatie: preventie of behandeling.
- Procesbegeleiding.
- Evaluatie.
Jaar 2
In het tweede jaar lopen studenten (zowel voltijd als deeltijd) 16 uur per week stage.
- De stagiair werkt bij een instelling in de sociaal-agogische sector waarbinnen muzikale, beeldende of drama-activiteiten methodisch kunnen worden aangeboden met agogische of ontwikkelingsgerichte doelen. Op de stage-instelling is minimaal sprake van een sociaal-agogische hulpvraag.
- De stagiair moet steunend en pragmatisch structurerend kunnen leren werken: gericht op het creëren van ontspanning, veiligheid, het handhaven van evenwicht, het verminderen van beperkingen en het bevorderen van ontwikkeling.
- De stagiair participeert in een team en heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan besprekingen over deelnemers.
- De stagiair wordt begeleid door een hbo-professional, de praktijkbegeleider.
- Op de praktijkleerplek kan de stagiair opdrachten uitvoeren die geformuleerd staan in de onderwijsprogramma’s of de toetsing. De praktijkbegeleider kan daarbij worden gevraagd om feedback en/of fiattering.
Jaar 3
In het derde jaar lopen studenten voltijd 20 uur per week stage. Studenten deeltijd lopen 16 uur stage per week.
- De stagiair is werkzaam binnen een instelling die Vaktherapie drama, muziek en/of beeldend in hun behandeling hebben opgenomen. Deze vindt plaats binnen de somatische en geestelijke gezondheidszorg (GGZ), zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, justitiële instellingen, het speciaal onderwijs, welzijnsinstellingen en een eigen praktijk voor Vaktherapie.
- De stagiair wordt in de gelegenheid gesteld om zelfstandig de werkprocessen uit te voeren, die zijn beschreven in het “Opleidingsprofiel Vaktherapie HU”.
- De stagiair wordt begeleid door de praktijkbegeleider, die werkzaam is in een van de Vaktherapieën drama, beeldend of muziek of een behandeleindverantwoordelijke.
Wil je samenwerken of heb je een vraag?
Voor inhoudelijke vragen over samenwerken met Vaktherapie kun je voor voltijd Huub Notermans mailen: huub.notermans@hu.nl.
Voor vragen over stage of afstuderen kun je het praktijkbureau mailen: praktijkbureauvaktherapie@hu.nl of bellen: 088 481 40 00.