Prijs voor peutermondzorgproject

Het onderzoek Gezonde Peutermonden van het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg is uitgeroepen tot Preventieproject van het Jaar 2018 door SCEM, kennismakelaar in de zorg. Ook het werkveld is enthousiast over het project, vertelt hoofdonderzoeker Peggy van Spreuwel.

De meeste kinderen komen pas vanaf hun vierde bij de tandarts. Dat is eigenlijk te laat: veel kinderen hebben dan al gaatjes. Goede mondzorg moet dus vroeger beginnen. Daarom startte het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg van Hogeschool Utrecht samen met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) begin 2017 een onderzoek op een aantal Nederlandse consultatiebureaus met zogenoemde mondzorgcoaches. Zij geven in aansluiting op reguliere bezoeken aan het consultatiebureau advies en begeleiding over het gezond houden van het gebit. Gezonde Peutermonden, heet het project. Tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent werd het uitgeroepen tot Preventieproject van het jaar 2018.

Symposium

Hoofdonderzoeker Peggy van Spreuwel: "Het is heel erg leuk dat we deze prijs gewonnen hebben. De prijs laat zien dat het draagvlak voor dit project groot is." En er zijn meer tekenen dat het onderzoek een schot in de roos is, zegt Van Spreuwel. "Ouders reageren enthousiast. Ook krijgen we heel veel vragen uit de praktijk over wat de mondzorgcoaches precies doen en of professionals onze materialen mogen gebruiken." Het onderzoek heeft een looptijd van vier jaar en de eerste tussenmeting is over een jaar. Om het werkveld niet zo lang te laten wachten, organiseren Van Spreuwel en haar collega's een symposium. Dat vindt plaats op 22 maart. "Daar gaan we laten zien wat we doen. Ook willen we ideeën uitwisselen en in contact komen met andere initiatieven in mondzorg voor jonge kinderen. Zo komen we te weten wat er speelt en kunnen we van elkaar leren."

Aamelden

Inmiddels zijn er 130 peuters aangemeld voor het project. "De afgelopen weken komen de aanmeldingen op stoom. Dat is goed nieuws, want voor een goede statistische betrouwbaarheid hebben we voldoende deelnemers nodig." Van Spreuwel hoopt op 400 deelnemers. Er zijn mondzorgcoaches aanwezig op consultatiebureaus Utrecht Overvecht en Geuzeveste, en verder in Tiel, Culemborg, Amsterdam, Tilburg en Den Bosch.

Deel dit artikel