Pre-bachelor voor studenten met een vluchtelingachtergrond
De pre-bachelor van Hogeschool Utrecht is een onderwijsprogramma speciaal bedoeld voor studenten met een vluchtelingachtergrond. Gedurende een studiejaar bereid je je voor op een opleiding in het Nederlandse hoger beroepsonderwijs (hbo).
Tijdens het pre-bachelorjaar bereid je je voor op:
- staatsexamen Nederlands II
- verdere ontwikkeling van je Nederlands na behalen stex II, zodat je steeds beter aansluit bij het C1 niveau waarop in bachelor/masteropleidingen wordt lesgegeven
- ontwikkeling van de hbo-competenties (samenwerken; (zelf)reflectie; feedback geven en ontvangen; verslagen schrijven; sociale vaardigheden; maken van een eindportfolio etc.) in je leerteam
- diepgaande en actieve oriëntatie (excursies; opdrachten) op de Nederlandse maatschappij & Nederlandse arbeidsmarkt
- oriëntatie op de toekomstige opleiding van je keuze door in lessen in die opleiding mee te doen
- praktische ontwikkeling van samenwerken en je sociale vaardigheden samen met studenten uit eerste- en derdejaars opleidingen door allerlei opdrachten en aan sociale uitwisseling te doen
- module wiskunde als vaktaal
- module Engelse publicaties bestuderen
Let op:
Deze pre-bachelor geeft géén losse vakken, zoals wiskunde, biologie of Engels. Daarvoor kan je je beter aanmelden voor een Vavo-opleiding, een echt schakeljaar of bij een instituut als Boswell-Bèta. Als het voor jouw studiekeuze noodzakelijk is om succesvol te slagen voor een of twee losse vakken op eindexamen havo-niveau, dan kun je hiervoor bijv. terecht bij Instituut Wismon.
Opleidingsinhoud
Binnen de pre-bachelor kun je vier routes volgen.
Vakken
Ben je een ervaren docent en overweeg je om ook in Nederland weer docent te worden? In de pre-bachelor zijn we sinds het studiejaar 2018-2019 een zogenaamde “Lerarenroute” samen met het instituut Archimedes van de HU en UAF begonnen voor studenten die al ervaring hebben met het docentschap in hun land van herkomst. Je doet dan een jaar lang de pre-bachelor, en bekwaamt je zoveel mogelijk in de Nederlandse (educatieve vak)taal, leerteamleren, samenwerken en alle andere onderdelen van de pre-bachelor; tegelijkertijd volg je ook nog extra lessen die je inleiden in pedagogisch-didactische vaardigheden die in de Nederlandse docentopleidingen worden ontwikkeld. En je gaat op verschillende scholen kijken en meelopen. Zodat je ervaart hoe het er in het Nederlandse onderwijs, op verschillende scholen aan toegaat.
Heb je in de je land van herkomst een opleiding afgerond voor de financiële sector? En heb je misschien al gewerkt, bijvoorbeeld als accountant of als financieel medewerker? Dan is deze route misschien geschikt voor je. Naast de gewone onderdelen van de pre-bachelor krijg je dan ook een inleiding op de deeltijdopleiding Finance & Control die je na de pre-bachelor kunt gaan doen. In de deeltijdopleiding Finance & Control combineer je werk met studie. Het is belangrijk dat je na de pre-bachelor een baan vindt waarbinnen je opdrachten van de opleiding kunt uitvoeren. Dat hoeft niet per se een baan in de financiële sector te zijn. Ook kun je het eerste jaar een ((on)betaalde) werkstage doen, zodat je meer tijd hebt om een baan te vinden. UAF Job Support kan je helpen met het zoeken van een baan. En binnen de pre-bachelor krijg je workshops solliciteren etc.
Als je erin slaagt om vóór april te slagen voor je Nederlands staatsexamen II, dan kun je een wat kortere pre-bachelor doen, en per april doorstromen naar de deeltijdopleiding Finance & Control.
Heb je in je land van herkomst een opleiding afgerond in de ICT? En heb je misschien al gewerkt in de ICT? Dan is deze route misschien geschikt voor jou. Naast de gewone onderdelen van de pre-bachelor oriënteer je je goed op de duaal-opleiding of op de associate degree opleiding ICT. Omdat je binnen de duaalopleiding ICT het studeren combineert met een (betaalde) baan, moet je tijdens het pre-bachelorjaar al solliciteren op banen. Daar word je ook in begeleid, o.a. door UAF Job Support.
Wil je je voorbereiden op een andere opleiding in het Nederlandse hoger onderwijs? Dan kun je kiezen voor deze route. Je volgt alle lessen van de pre-bachelor en oriënteert je actief (door meelopen met opleidingen en werkveld) op je toekomstige opleiding.
Het inhoudelijk programma van de pre-bachelor bestaat uit de volgende vakken.
Vakken
Binnen de pre-bachelor werk je aan de ontwikkeling van je taalvaardigheid Nederlands. Hierdoor bereid je je voor op een opleiding in het hbo in Nederland. Om te studeren in het Hoger Onderwijs in Nederland moet je geslaagd zijn voor alle onderdelen van Staatsexamen NT2 programma 2. Ook maakt staatsexamen Nederlands II waarschijnlijk deel uit van je inburgering. De voorbereiding hierop doe je in de pre-bachelor en je maakt huiswerk thuis. Daarnaast werk je ook binnen de taallessen aan studievaardigheden (bijvoorbeeld schrijven van portfolio of een verslag; leesstrategieën) die je later nodig hebt in een studie aan het hoger onderwijs in Nederland. Het taalonderwijs van de pre-bachelor van de HU is afgestemd met toekomstige hbo-opleidingen door de hbo-competenties als uitgangspunt te nemen.
Zodra je bent geslaagd voor stex II intensiveer je je taalstudie Nederlands binnen de pre-bachelor, zodat je steeds beter aansluit bij het C1+ niveau van het Nederlands dat binnen alle lessen van bachelor en masteropleidingen in Nederland wordt gehanteerd.
Bij het leerteam leren gaat het om het aanleren van vaardigheden en een houding, samen 'hbo-competenties genoemd’, die je nodig hebt om succesvol te kunnen studeren aan een hogeschool én om een goede professional te worden op de arbeidsmarkt. Denk aan (zelf)reflectie, verslagen schrijven, presentaties voorbereiden, studiekeuze en uitzoeken wat er nodig is om de opleiding die jij wilt gaan doen ook te kunnen gaan doen.
Deze twee vakken zijn verplichte onderdelen van het inburgeringsexamen vanaf januari 2015. In de pre-bachelor word je hier goed op voorbereid, zodat je deze onderdelen van je inburgeringsexamen kunt behalen. Maar we doen veel meer dan wat strikt noodzakelijk is, omdat je ook meer dan dat nodig hebt in de Nederlandse samenleving en op de Nederlandse arbeidsmarkt: je gaat onder andere op bezoek bij bedrijven, bij culturele instellingen, je maakt opdrachten samen met reguliere studenten, je leert solliciteren en jezelf presenteren in de praktijk.
Tijdens de pre-bachelor ga je naar open dagen, meeloopdagen en volg je een aantal lessen in de opleiding die je wilt gaan doen na de pre-bachelor. Zo krijg je een goed beeld van wat de opleiding en het uiteindelijke beroep waartoe die opleiding opleidt inhouden.
In het onderdeel Hummus & Hutspot (hu&hu) richt je je met medestudenten van de pre-bachelor en van eerste- of derdejaars opleidingen op allerlei opdrachten en activiteiten waarin (interculturele) ontmoeting, sociale vaardigheden, veerkracht, ontwikkeling ten behoeve van samenwerken en communicatievaardigheden centraal staan.
Binnen deze module (tien bijeenkomsten) wordt je kennis van wiskunde getoetst, en wordt afgesloten met een toets. Centraal staat welke wiskundige begrippen in het Nederlands worden gebruikt, en hoe ze worden gebruikt.
Binnen deze module wordt je Engelse taalvaardigheid getoetst. Op basis daarvan word je ingedeeld in een niveaugroep. Centraal staat hoe je Engelstalige publicaties leest en hoe je ermee werkt.
Hoofddoel
De pre-bachelor bereidt je voor op het starten met een hbo-opleiding.
Subdoelen
De pre-bachelor laat je uitgebreid ervaren wat studeren in het Nederlandse hbo betekent aan zelfstandigheid, actieve studiehouding, kritisch denken en redeneren, samenwerken met andere studenten, reflecteren op jezelf;
Door de goede afstemming tussen het taalonderwijs, het ontwikkelen van de hbo-competenties in de leerteams, KNM, ONA, je oriëntatie op de opleiding en ín de opleiding van je keuze, samenwerking met reguliere studenten samen, leer je transfers te maken tussen de verschillende onderdelen van de pre-bachelor en ontwikkel je een woordenschat en sociale vaardigheden die je meteen in de vervolgopleiding hartstikke nodig hebt.
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden aan de pre-bachelor dien je te voldoen aan de volgende eisen:
- Je bent statushouder
- Je Nederlands is ten minste op niveau B1 als je voor route 3 of 4 kiest
NB voor de Lerarenroute (route 1) en voor de Finance & Control route (route 2) moet je Nederlands eind B1/begin B2 zijn - Je hebt een kopie van het diploma van je hoogst afgemaakte opleiding (indien nodig in vertaling door beëdigde vertaler)
- Je hebt een kopie van de bij het diploma horende cijferlijst (indien nodig in vertaling door beëdigde vertaler)
- Je hebt een diplomawaardering van IDW van ten minste mbo 4, havo
- Je hebt toestemming van de gemeente waar je woont om te kunnen studeren met behoud van uitkering
- Je hebt een kopie van je geldige identiteitsbewijs
- Je hebt een DUO-budget dat toereikend is voor 1 jaar taalonderwijs
Aanmelden
Ben je enthousiast geworden en wil je je graag aanmelden voor de pre-bachelor? Of heb je nog vragen die je graag wilt stellen? Mail dan naar prebachelor@hu.nl.
Toelating
De module Tolkvaardigheden 1 is onderdeel van de bacheloropleiding Leraar Nederlandse gebarentaal (NGT)/Tolk NGT. Vanwege het niveau van het onderwijs en/of de gebruikte literatuur gaan we ervan uit dat je voldoet aan de algemene toelatingseisen van een bacheloropleiding.
-
Taaltoets lezen
We nodigen je uit voor een taaltoets lezen.
-
Taaltoets schrijven
Als je geslaagd bent voor de taaltoets lezen nodigen we je uit voor een taaltoets schrijven.
-
Intakegesprek
Als je geslaagd bent voor de taaltoets schrijven nodigen we je uit voor een intakegesprek.
-
Toelating
Als het intakegesprek ook goed gaat en alle documenten zijn in orde, dan kunnen we je toelaten.