Helemaal zelf de regie tijdens Week van het Nachtkastje

25-11-2016

De 35 deelnemers aan de Week van het Nachtkastje presenteerden donderdag 24 november de resultaten van het idee dat ze in de vier dagen ervoor hadden uitgewerkt in de nieuwe creatieve hotspot de Snorfabriek in Utrecht.

In de Week van het Nachtkastje hebben studenten de kans om een idee dat al een tijdje ‘op het nachtkastje ligt te wachten’ nu eindelijk eens verder te ontwikkelen. Ze krijgen vier dagen de tijd, maken gebruik van elkaars creatieve energie en krijgen doorlopend coaching van productontwerpers uit de regio Utrecht. De Week werd voor de vijfde keer gehouden en staat onder leiding van Jens Gijbels, docent en onderzoeker bij de HU. De meeste deelnemers zijn afkomstig van de HU-minor Co-Design Studio. Ook deden studenten van andere hogescholen en enkele particulieren mee.

Hangend nachtkastje

Voor het eerst werd tijdens deze vijfde editie van Nachtkastje ook een echt nachtkastje ontworpen. Lars Welten (vierdejaarsstudent Industrieel Product Ontwerpen Hogeschool Arnhem-Nijmegen en deelnemer minor Co-Design Studio) toonde een prachtig multiplex model van een nachtkastje dat niet naast je bed staat, maar erboven hangt. Erg handig als je weinig ruimte hebt in je slaapkamer. Eerstejaarsstudent Communicatie en Multimedia Design Hogeschool Utrecht Femke Hoppenbrouwers maakte een lamp van geplastificeerde oude landkaarten. Xenia Tombrou (HU-student Communicatiemanagement) maakte sieraden en decoraties van gebruikte Nespresso-capsules in allerlei metal-kleuren: een voorbeeld van hergebruik of ‘upcycling’. Lukas Ten Hove (HU-student Elektrotechniek) nam interviews af met bekenden, om te onderzoeken hoe je meer diepgang in sociale relaties kunt bereiken buiten de café-situatie.

Te grote uitdaging

“We roepen de deelnemers aan de Week van het Nachtkastje op om een uitdaging aan te nemen die groter is dan ze denken aan te kunnen”, vertelt Jens Gijbels. “Zo leer je het meest, want je durft nieuwe dingen te proberen die je nog niet kunt. In de afgelopen edities van Nachtkastje is gebleken dat de mix van eigen studenten met deelnemers van andere opleidingen ook veel creativiteit oplevert voor de Co-Design Studio. We ontdekken nieuwe materialen en technieken, raken uitgedaagd door nieuwe ideeën en andere manieren van werken. Zo kwam iemand de afgelopen dagen aanzetten met oude maritieme kaarten, waarvan ze meubels wil maken. Iemand anders wilde een tafelblad maken van beton met kleurgradaties. De deelnemers leren ook om conceptueel te denken.”

Zo veel vrijheid

“Het is helemaal het einde, de Week van het Nachtkastje”, vindt deelnemer Guido Theelen, vierdejaarsstudent hbo Technische ICT aan Hogeschool Zuyd in Heerlen en deelnemer aan de HU-minor Co-Design Studio. Hij ontwierp de Solid-6, waarmee je heel goedkoop je eigen halterschijven kunt maken. Een set mallen waarin je beton giet, dat uithardt tot dumbbells die passen op een halterstang. “Studenten zo veel vrijheid geven, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik zou willen dat we binnen onze ICT-opleidingen ook zulke dagen of zelfs weken zouden hebben. ICT-jongens hebben zo veel creativiteit die ze binnen de opleiding niet kwijt kunnen. Dan gaan we toch onze eigen projecten doen, wat ten koste gaat van de opleiding. In de Week van het Nachtkastje kan die creativiteit een uitweg vinden. Je kunt volledig je gang gaan en leert heel veel. Ik leer bijvoorbeeld meer user-centered te denken en de stap te maken naar het afleveren van een product. Je ervaart hoe het is om helemaal zelf de regie te hebben en krijgt het zelfvertrouwen dat het je ook lukt binnen zo’n korte tijd.”

Lees ook het bericht van Trajectum over de Week van het Nachtkastje.

Tekst: Mariek Hilhorst