Student wint publieksprijs FMR Honours voor opzetten Poppodium Ede

13-05-2016

Zes jaar is Xander van Soelen, vierdejaarsstudent Culturele en Maatschappelijke Vorming bij Hogeschool Utrecht, al bezig met het opzetten van Poppodium Ede. Nu hij bijna afstudeert, is het poppodium dichtbij het verkrijgen van een fysieke plek en heeft hij de FMR Honours publieksprijs gewonnen. “Straks heb ik mijn diploma in handen én daarna hopelijk de sleutel van het poppodium!”

Xander van Soelen aan het werk in de 'graffiti-tunnel'

Hoewel Ede meer dan 111.000 inwoners telt, is er volgens inwoner Xander van Soelen maar weinig te doen voor de jeugd. Daarom initieerde hij samen met een vriend zes jaar geleden ‘Poppodium Ede’. Dat is niet een daadwerkelijk poppodium, maar een organisator van allerlei culturele events en een online platform voor jongeren uit Ede.

Fysieke plek

Met de sluiting onlangs van jongerencentrum Perron 31 in het centrum van Ede, is Poppodium Ede dichterbij dan ooit om een fysieke plek te krijgen. “Wij hebben in zes jaar tijd veel doorzettingsvermogen getoond en events georganiseerd waar veel volk op af komt”, zegt Xander. Zo organiseert Poppodium Ede festivals en had het een eigen podium bij de afgelopen 5 mei-viering in Wageningen. Daarnaast worden allerlei andere culturele dingen voor jongeren georganiseerd. Zoals een ‘graffiti jam’ waarbij een verloederd fietstunneltje werd voorzien van een verse laag graffiti.

Eindelijk serieus genomen

Na zes jaar aan activiteiten lijkt het poppodium genoeg draagvlak te hebben gecreëerd bij de Gemeenteraad Ede. “Ze nemen ons eindelijk serieus. Met de hulp van de jongerenraad in Ede en burgerparticipatie ziet de Gemeente nu in dat het poppodium echt iets toevoegt voor jongeren in de stad. In juli zijn de plannen klaar om gehuisvest te worden in het pand waar eerst Perron 31 zat, en moeten we een go krijgen van de gemeente”, vertelt Xander.

Voor ‘poppodium spelen’

Hij vervolgt: “Daarna gaan we met jongeren kijken hoe het pand kan worden aangepakt zodat het een goede en aantrekkelijke plek voor hen wordt. Dan gaan we eindelijk echt ‘poppodium’ spelen. Overigens zal de plek dan eerder ‘Popcultuur’ gaan heten, omdat we zoveel meer organiseren dan alleen muziekactiviteiten.”

Xander van SoelenSterren aanvragen

De inspanningen van Xander van Soelen voor Poppodium Ede leverden hem al snel de honours-sterren ‘gedrevenheid’ en ‘innovatie’ op. “De sterren ‘leiderschap’ en ‘vakbekwaamheid’ zijn aangevraagd. De laatste ster ‘internationaal’ wordt vrijdag aangevraagd en daarna kan ik het predicaat ‘excellent’ op mijn diploma krijgen.” Hij is dan de eerste student Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) die dat predicaat krijgt.

Je onderscheiden

Voor Xander was het relatief gemakkelijk om met het honoursprogramma te beginnen, omdat hij al veel langer met het Poppodium bezig was. Maar ook studenten die niet met zo’n project bezig zijn, kan hij aanraden met het honoursprogramma mee te doen. “Vraag een gesprek aan met je coach en leg op tafel wat je kan. Hoe kun je je daarmee onderscheiden?” Hoewel hij als het ware straks zijn eerste baan bij Poppodium Ede zelf heeft gecreëerd, wil hij tegen andere studenten zeggen: “Als je een baan zoekt of opdrachtgevers, dan wil je onderscheidend zijn en ik kan me voorstellen dat je door honours een voorsprong hebt.”