Nederlandstalige toolkit 'Gezond Ouder Worden' gelanceerd

08-11-2016

De toolkit ‘Gezond Ouder Worden’ is donderdag 3 november gelanceerd in wooncomplex De Dame in het Utrechtse Zuilen. De toolkit is resultaat van een samenwerking van Hogeschool Utrecht (HU) met studenten, ouderen en (internationale) partners uit het werkveld. De Nederlandstalige versie van de toolkit werd officieel overhandigd aan studenten Social Work van de HU, sociaal makelaars, ouderen van De Dame en de Utrechtse wethouder van zorg, maatschappelijke ondersteuning, welzijn, cultuur, wijkgericht werken en participatie en de voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Utrecht.

Ouderen in de Dame

In de toolkit staan eenvoudige, leuke, grappige oefeningen voor kleine groepjes ouderen. Deze kunnen ze zelfstandig doen of onder begeleiding van een vrijwilliger of professional, tijdens bijeenkomsten die minimaal een uur in beslag nemen en die onder andere gericht zijn op sociaal contact. In het handboek staan thema’s en oefeningen die lichamelijke, psychische en sociale gezondheid bespreekbaar maken en bevorderen bij ouderen. De toolkit helpt ouderen langer gezond en zelfredzaam te blijven. Met projecten als deze wil Hogeschool Utrecht het leven in de stedelijke omgeving verbeteren.

Uitgetest

Het lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening van de HU ontwikkelde de toolkit in samenwerking met het Ouderenfonds. Groepjes HU-studenten testten hem uit, onder andere bij ouderen van De Dame. Met hun bevindingen is de toolkit gefinetuned. Een van de studenten: “De oefeningen helpen ouderen nadenken over hun toekomst. Ik merkte dat ze eerst dachten: ‘we kunnen steeds minder’. Na de oefeningen dachten ze: ‘we kunnen eigenlijk nog best veel en we willen ook nog best veel.’”

Seksuele gezondheid

Een Engelstalige versie van de toolkit is al eerder gelanceerd. Hij is namelijk ontwikkeld als onderdeel van een internationaal project, waarin hogeronderwijsinstellingen uit zeven landen samenwerkten (Nederland, Noorwegen, Finland, Estland, Hongarije, Spanje en Duitsland). Het project - HASIC (Healthy Ageing Supported by Internet and Community) - is gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl bij ouderen en wordt gefinancierd door de Europese Commissie. In het kader van HASIC worden diverse onderwijsmodulen en trainingsinstrumenten ontwikkeld waarmee studenten, professionals en vrijwilligers aan de slag kunnen binnen hun contact met 65-plussers, rondom gezond ouder worden. Onderzoeker Aly Gruppen: “De internationale samenwerking heeft veel voordelen. Want overal in de Europese landen zien we hetzelfde: ouderen worden steeds ouder, ouderen willen zelfstandig blijven en ze willen gezond blijven. Door de samenwerking kunnen we werkende, preventieve interventies ontwikkelen en uitwisselen. Maar we merkten ook wel culturele verschillen. Zo wilde Spanje graag het onderwerp seksuele gezondheid opnemen in het boek, terwijl andere landen zeiden: ‘Als we dat doen, dan beland het boek in ons land in de prullenbak.’”

Meer weten over dit project? Ga dan naar onderzoek.hu.nl.

Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening

Over het lectoraat