Les in zorginnovaties op het CareTechLab

18-02-2016

Zorgrobot ZORA danst en praat tijdens de eerste les aan studenten in het CareTechLab in het gebouw van Hogeschool Utrecht op Heidelberglaan 7. Het onlangs geopende CareTechLab laat zien wat er mogelijk is op het gebied van zorg en technologie. De bezoeker kan hier zorginnovaties en nieuwe technologie├źn bekijken en ervaren.

Les in het Care Tech Lab

Een handvol studenten en docenten volgt vrijwillig een training over de toepassingen van ZORA. Je kunt ZORA bijvoorbeeld laten praten en oefeningen voor laten doen. Zij wordt vooral gebruikt in de ouderenzorg en op scholen. De training wordt gegeven zodat de studenten straks bij zorginstellingen kunnen evalueren hoe ZORA wordt toegepast.

Zorginnovaties ervaren

ZORA is een van de zorginnovaties die je kunt zien en ervaren in het CareTechLab. Je kunt hier ook zien hoe dynamische verlichting werkt, waarbij verschillende kleuren licht en lichtsterkten effect hebben op mensen. Of de Interactive Modular Tiles die patiënten op een laagdrempelige manier met plezier laten bewegen. Er staat een slimme wasbak met sensoren, om hygiënisch te werken in zorginstellingen. Daarnaast is er een Google Glass aanwezig, die ingezet kan worden om mantelzorgers op afstand te ondersteunen.

Toekomstgericht opleiden

De drijvende kracht achter het CareTechLab is het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht. Al het onderzoek binnen het kenniscentrum is erop gericht om mensen met een ziekte langer zelfstandiger en zelfredzaam te laten zijn. Technologieën en innovaties kunnen hier een goed hulpmiddel bij zijn. “Wij willen vanuit het kenniscentrum innovaties het onderwijs in brengen”, vertelt Lector Vraaggestuurde Zorg Helianthe Kort. “Zodat studenten er al vroeg kennis mee maken en wij ze toekomstgericht opleiden.”

Hulpmiddelen

“Als ik aan mijn studenten vraag wat ze van een zorgrobot vinden, dan zien ze het in eerste instantie meestal als een bedreiging voor hun werk”, vertelt een docent Fysiotherapie. “Maar hier kunnen ze ervaren dat het juist een hulpmiddel is. ZORA doet bijvoorbeeld oefeningen voor, en jij hebt dan je handen vrij om patiënten te ondersteunen.”

Het lab is bedoeld voor studenten en medewerkers van de HU, partners uit de beroepspraktijk en het onderzoeksveld, en bezoekers van het Utrecht Science Park. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Zo heeft de Gemeente Houten al interesse getoond. Het CareTechLab hoopt ook op interesse van zorginstellingen uit de regio Utrecht. Voor meer informatie over het CareTechLab kun je mailen naar caretechlab@hu.nl.