Hogeschool Utrecht en Waternet versterken samenwerking

08-06-2016

Het Institute for Life Sciences & Chemistry (ILC) van Hogeschool Utrecht (HU) werkt al enige tijd samen met Waternet, het waterzuiveringsbedrijf van de Gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Die samenwerking is op 3 juni versterkt met een samenwerkingscontract. Daarin zijn afspraken gemaakt over het continueren van stage- en afstudeerplekken voor HU-studenten bij Waternet en het uitwerken van onderzoeksvragen van Waternet bij het ILC.

De samenwerking tussen HU en Waternet wordt gesloten

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de gehele watercyclus. Het bedrijf zuivert afvalwater, maakt drinkwater en onderhoudt het oppervlaktewater. Juist die duurzame benadering van de watercyclus sluit goed aan bij het ILC. Duurzaamheid is namelijk verweven in de drie opleidingen van het instituut: Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek, Chemie en Chemische Technologie.

Gouden spatel

Vooral studenten van de opleidingen Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek en Chemische Technologie hebben de afgelopen jaren stage gelopen of een afstudeeronderzoek gedaan bij Waternet. Zo ook oud-HU-student Mohamed el Mokaddam die vorig jaar de tweede prijs won bij de Gouden Spatel van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, voor zijn afstudeeronderzoek bij Waternet. Zijn onderzoek ging over processimulatie waarmee de duur en omvang van een verstoring van de waterkwaliteit in drinkwaterproductie- en distributieprocessen kan worden berekend. Student Chemische Technologie Mark Jobse won in november 2014 de Waternetwerk Scriptieprijs van het Koninklijke Nederlandse Waternetwerk voor zijn afstudeerscriptie bij Waternet.

Verfrissende ideeën van studenten

Meer studenten zullen El Mokkadam en Jobse volgen bij Waternet om bijvoorbeeld mee te werken aan en onderzoek te doen naar het op peil houden of verbeteren van de drinkwaterkwaliteit. “Het mes snijdt aan twee kanten, want naast de mogelijkheid voor leer- en onderzoeksopdrachten blijkt het ook inspirerend te zijn voor Waternetters om oude principes weer eens tegen het licht te houden en nieuwe, verfrissende ideeën te krijgen die ons verder helpen”, zegt Onno Kramer, adviseur waterkwaliteit en procesondersteuning bij Waternet. “Het houdt je jong, zet je soms op het verkeerde been, maar je wordt er altijd beter van. We zouden dit meer moeten doen bij Waternet.”