Entrepreneurship@HU van start

30-10-2015

Onder toeziend oog van ruim honderd belangstellenden is op donderdagmiddag 29 oktober Entrepreneurship@HU gelanceerd. De organisatie bundelt bestaande initiatieven binnen de HU op het gebied van ondernemen, waaronder StudentsInc, het onderzoek van de lectoraten en de minor Onderneem het! Begin je eigen bedrijf.

Ondernemende studenten aan het werk

”We zijn al even bezig binnen de HU en het wordt tijd om deze activiteiten in de etalage te zetten”, zei Yvonne Kanters, directeur van Entrepreneurship@HU. De organisatie stimuleert het aanbieden van ondernemerschap in het onderwijs, het starten van een eigen bedrijf door studenten en het doen van onderzoek op dit gebied. Kanters vertelt in het volgende filmpje over de ambitie van Entrepreneurship@HU.

Initiatieven rondom ondernemerschap

Binnen de hogeschool bestaat al een aantal initiatieven rondom ondernemerschap. Bij StudentsInc. kunnen studenten afstuderen op basis van hun eigen bedrijf of een pressure cooker volgen. Onlangs is er een Learning Community Entrepreneurship voor docenten opgezet, waarin samenwerkingen over faculteiten worden gestimuleerd en er wordt gekeken hoe ondernemerschap in het onderwijs kan worden geïntegreerd. Daarnaast volgen ieder jaar ruim zeventig studenten de minor Onderneem het! Begin je eigen bedrijf en doen de lectoraten van het Kenniscentrum Innovatie en Business veel onderzoek naar ondernemen. Kom meer te weten wat Entrepreneurship@HU betekent voor de ontwikkelingen van het onderwijs en onderzoek op dit gebied via de onderstaande filmpjes.

Risico’s afwegen

Tijdens de bijeenkomst in het voormalige gebouw van de Faculteit Economie en Management zei CvB-lid Anton Franken dat ondernemerschap niet alleen van belang is voor studenten uit de economische hoek, maar ook voor degenen uit andere richtingen. “Ze hoeven niet allemaal ondernemer te worden maar moeten wel ondernemend zijn”, betoogde hij. “Daarmee doel ik op omgaan met complexe vraagstukken, risico’s afwegen en op basis daarvan besluiten nemen.” Klaas ten Have, lector Coöperatief Ondernemerschap, vulde aan: “Ondernemers leid je niet op, ondernemen is een toevalsproces. Maar dat proces kun je wel bevorderen door onderwijs.”

Crossover Challenge

Diezelfde middag werd ook de Crossover Challenge gelanceerd: een wedstrijd waarin studententeams bestaande uit leden van verschillende faculteit een businesscase lanceren. Daarbij draait het niet alleen om geld verdienen, maar ook om het creëren van maatschappelijke impact. Student Erik van Veen is al enige tijd betrokken bij StudentsInc. en hij organiseert nu ook de Crossover Challenge. Hij vertelt in het onderstaande filmpje over ondernemen in de praktijk. Lees meer over Entrepreneurship@HU en de Crossover Challenge.

Bron: Trajectum