‘Convenant voor vluchtelingstudenten is hard nodig’

25-05-2016

Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht ondertekenden onlangs een convenant met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Er komt meer ondersteuning voor vluchtelingstudenten op het gebied van studievaardigheden, het leren van de Nederlandse taal en studiekeuze. Dat dit broodnodig is, weten HU-student Memo Kara-Khalil en HU-docent Parviz Samim uit eigen ervaring. Zij vluchtten uit respectievelijk Syrië en Afghanistan: “Er is niet één aspect erg moeilijk als je hier wilt studeren als vluchteling, maar álles is moeilijk.”

Memo Kara-Khalil spreekt bij de ondertekening van het convenant

Toen Parviz Samim in 1997 vanuit Afghanistan naar Nederland kwam, woonde hier nog weinig andere Afghanen. “Ik kende hier niemand en moest alles zelf uitzoeken. Wat is mavo en wat is havo? En wat kun je ermee?” vertelt Samim. Hij volgde de mavo in versnelde vorm, deed een verkorte mbo-opleiding, rondde de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de HU in drie jaar af en studeerde uiteindelijk Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht.

Docent van het Jaar 2016

“Het was een lange weg die veel energie, inzet en motivatie vergde. Daarnaast moet je het ook gewoon kunnen”, zegt Samim. Uiteindelijk werd hij docent Recht en lid van de examencommissie bij de HU-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Lesgeven is zijn passie, Samim heeft bijvoorbeeld een Facebook-pagina over zijn vakgebied met meer dan 5000 volgers. Hij is er ook gewoon goed in: na drie keer genomineerd te zijn, werd Parviz Samim in 2016 verkozen tot HU-Docent van het jaar, op voordracht van zijn studenten.

Ander onderwijssysteem

Dat een weg vinden in het Nederlandse onderwijssysteem lastig is, ondervond ook Memo Kara-Khalil. Hij kwam in 2010 in Nederland aan, nadat hij was gevlucht uit Aleppo in Syrië. Met de steun van het UAF kon hij zijn NT2-examen (Nederlands als tweede taal) behalen en een studiekeuze maken. Daar had hij al Biochemie gestudeerd en hij dacht dat hij alleen in dat vakgebied verder kon in Nederland. Kara-Khalil koos toen voor de lerarenopleiding Engels aan de HU.

Duwtje in de rug

“Het is heel moeilijk om hier de taal te leren, het systeem te leren kennen en alles te regelen. Waarom kun je bijvoorbeeld beter een hbo-opleiding volgen als je docent Engels wilt worden, in plaats van Engels studeren aan een universiteit? Voor mij was dat niet duidelijk”, vertelt Memo Kara-Khalil. “Met dit convenant komen we een stap verder, want het is heel belangrijk om vluchtelingstudenten een duwtje in de rug te geven. Ze zijn namelijk erg gemotiveerd en willen graag een steentje bijdragen aan de samenleving.”

Weg naar arbeidsmarkt via onderwijs

Parviz Samim: “Met welke middelen kunnen we realiseren dat vluchtelingstudenten in Nederland aan de slag kunnen? Zonder middelen kom je geen stap verder. Dit convenant biedt meer mogelijkheden voor vluchtelingstudenten om onderzoek te gaan doen, of door te stromen naar werk. Verder zou ik zeggen: laat vluchtelingstudenten gratis colleges bijwonen. Ze zijn erg gemotiveerd en zo leren ze de taal.”

In het convenant dat de HU en UAF ondertekenden, ligt de nadruk op doorstroming naar de arbeidsmarkt. Want, zo zegt HU CvB-voorzitter Jan Bogerd, echte integratie ontstaat via werk. Volgens Samim  is de weg naar de arbeidsmarkt via het onderwijs de beste weg: “Er worden door werkgevers vaak dingen gevraagd die je hier in het onderwijs leert. Je maakt via het onderwijs bovendien kennis met Nederland en komt dan de arbeidsmarkt op als je het land en z’n systemen beter kent.”

Foto: Memo Kara-Khalil spreekt bij de ondertekening van het convenant