RSS feed

• Maaike Hajer: “Migrantenkind kan niet zonder moedertaal”

20-03-2017 Vluchtelingenkinderen

Een migrantenkind moet op school niet alleen in het Nederlands leren, maar ook in hun moedertaal. Dat zegt Maaike Hajer, HU-lector Educational linguistics, in een interview in NRC-Next naar aanleiding van het verschijnen van de handreiking ‘Ruimte voor nieuwe talenten’. Hajer is auteur en projectleider van de handreiking. Het advies staat haaks op de huidige visie dat migrantenkinderen alleen in het Nederlands les moeten krijgen.

• HU opent met Energylab duurzame energieproeftuin

16-03-2017

Hogeschool Utrecht heeft de deuren geopend van het nieuwe Energylab. Wat techniekstudenten aan theorie leren over duurzame oplossingen voor woningen, passen ze in deze proeftuin in de praktijk toe.

• Boek: Hoe doe je onderzoek als onderwijzer?

13-03-2017

Praktijkgericht onderzoek doen in het onderwijs kent zijn eigen onderzoeksprocessen en -dilemma’s. Dr. Lisette Munneke, onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, brengt ze in kaart in een boek dat dit voorjaar verschijnt. “Moet je afstand nemen als onderzoeker, of mag je ook betrokken zijn.”

• "Politici moeten minder vaak beloven dat ze het veiligheidsgevoel gaan verbeteren"

10-03-2017 Remco Spithoven

“Politici moeten minder hoog van de toren blazen dat ze wel even het veiligheidsgevoel gaan verbeteren. Het vraagstuk is veel te complex voor snelle oplossingen. Als je rationeel bent, dan moet je constateren dat je qua beleid weinig fundamenteels kan doen aan bijvoorbeeld de beleving van criminaliteit.” Dat zegt onderzoeker Remco Spithoven van Hogeschool Utrecht, die vier jaar lang de gevoelens van onveiligheid van burgers onderzocht. Hij deed dat in het kader van zijn promotieonderzoek.

• Studenten ontwerpen printkop voor 'orgaanprinter'

09-03-2017 medische 3D printkop

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) ontwikkelt een 3D medical printer, een apparaat dat organen moet gaan printen. Studenten van Hogeschool Utrecht (HU) droegen een steentje bij en ontwierpen een printkop.

Trajectum

Journalistiek (online) platform van de HU met nieuws, blogs en longreads.