Sociale Innovatie
Hoe bouwen we aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen, tot zijn recht komt en zich veilig voelt? Hier doen onze lectoraten onderzoek naar, met en voor (aankomend) professionals in het brede sociale domein.
De dynamiek van het sociale domein
Professionals in het sociaal domein werken in een complexe en dynamische context. Veranderende wet- en regelgeving, toenemende diversiteit, transformaties en transities in het sociale domein en de daarmee gepaard gaande ontwikkelingen brengen continu uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het vlak van participatie, welzijn, zorg en ondersteuning, jeugdhulp, werk en inkomen, schuldenproblematiek, dak- en thuisloosheid, toegang tot recht, reclassering, sociale veiligheid, en deelname aan onderwijs, sport en cultuur. De HU draagt bij aan toepasbare kennis voor (aankomend) professionals en werkbare oplossingen voor de praktijk. Ook agenderen we maatschappelijke en sociale vraagstukken.
Werkalliantie tussen professional en cliënt in het (semi)gedwongen kader
In de reclassering, jeugdbescherming en schuldhulp hebben professionals een begeleidende en controlerende taak. Wat doet dit met de relatie met de cliënt?
Vollenhove in Beweging
Bouwen aan een structureel praktijkgericht netwerk van bewoners en organisaties om bewoners uit de wijk Vollenhove in Zeist in beweging te krijgen
Ervaringsdeskundigheid duurzaam inzetten in het HU-onderwijs
Hoe dragen STERKplaatsen optimaal bij aan een passende en duurzame inzet van ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking?
“Met ons praktijkgericht onderzoek werken we aan een inclusieve, rechtvaardige en veilige samenleving. Sociale innovatie draait om de ‘human factor’ bij alle maatschappelijke opgaven waar we anno 2020 voor staan.”
Nico de Vos Filosoof, directeur van het Kenniscentrum Sociale Innovatie en lector Participatie en Stedelijke Ontwikkeling
Onderwijs
Studenten zijn bij ons onderzoek betrokken, bijvoorbeeld in afstudeeronderzoeken, student-assistentschappen en leerwerkplaatsen. Daarnaast spelen lectoraten een belangrijke rol in de ontwikkeling en invulling van bachelor-en masteropleidingen op het gebied van social work, arbeid en organisatie, verpleegkunde, recht, veiligheid en pedagogiek.
Lectoraten
Onze lectoren
Samenwerking
We ontwikkelen een veelheid aan werkwijzen en producten die impact hebben op de beroepspraktijk en onderwijs en bijdragen aan kennisontwikkeling. Dit doen we samen met partners uit het werkveld – de maatschappelijke organisaties, sociale ondernemingen, overheden én mensen om wie het gaat –, in nauwe verwevenheid met het onderwijs en met andere kennisinstellingen. Bijvoorbeeld buurt- en vrijwilligersorganisaties, zorg en welzijnsorganisaties, scholen, reclasseringsorganisaties, ministeries en gemeenten.
Impact van ons onderzoek
Ons onderzoek raakt het hart van grote maatschappelijke thema’s en discussies en geeft professionals in het sociaal domein tegelijk handvatten om hiermee om te gaan, met impact op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Lees meer over onze onderzoeksresultaten en highlights van 2019 waar we trots op zijn.
Labs en Centres of Expertise
We werken op verschillende manieren samen om specifieke kennis en expertise te ontwikkelen en delen:
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van dit thema? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor de nieuwsbriefWil je samenwerken of heb je een vraag?
Sociale Innovatie
- Telefoon 088 481 92 22
- Email socialeinnovatie@hu.nl
- Maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur.