Werkende vrouwen in de overgang

klachten van vrouwen in de overgang in beeld

Overmatig zweten, opvliegers, stemmingswisselingen en vergeetachtigheid zijn enkele verschijnselen waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. Wij wilden weten hoe ze hiermee omgaan op hun werk en hoe ze hun klachten bespreekbaar maken met bijvoorbeeld collega's en leidinggevenden.

Doel

Dit onderzoek had als doel om inzicht te krijgen hoe vrouwen in de context van werk omgaan met de overgang. De inzichten bieden concrete handvatten voor HR-beleid.

Resultaten

Uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen het gesprek over de overgang niet graag voeren. Ze willen namelijk niet als 'oud' bestempeld worden of gelinkt worden aan de negatieve associaties die bij de overgang horen. Toch willen ze graag het taboe doorbreken en meer openheid.

Maar het blijkt dat een gesprek over overgangsklachten moeilijk is omdat jonge collega's en mannelijke leidinggevenden weinig weten over de overgang.

Daarom ontwikkelen vrouwen strategieën om zich te handhaven en om de klachten te verbloemen. In een dynamische werkomgeving als de HU waarin veranderingen elkaar soms in hoog tempo opvolgen kan dit lastig zijn.

Specifieke resultaten bestaan uit:

• Een verslag waarin wij aanbevelingen doen over de wijze waarop managers en HRM van de HU en de UU het werk voor vrouwen in de overgang (beter) kunnen organiseren. Het rapport ‘Dit is gewoon wat bij een vrouw hoort!’ Werkende vrouwen in de overgang is hier te bekijken (april 2019).
  • Symposium 'Let's talk about..de overgang' op 11 april 2019.
  • Een theatervoorstelling 'Transities' op basis van de verhalen van de geinterviewde vrouwen - Aanbevelingen voor HR-beleid. -
  • Een interview met Patricia Wijntuin over het onderzoek in Traject (8 april 2019).

Looptijd

01 juni 2018 - 01 april 2019

Aanpak

Voor dit onderzoek zijn 40 vrouwelijke HU-werknemers geinterviewd. Al deze gesprekken zijn geanalyseerd zodat een goed beeld ontstond van hoe vrouwen in de overgang daarmee omgaan in de context van werk.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Anna Aalten (Universiteit van Amsterdam)
Noortje van Amsterdam (Universiteit Utrecht)

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Patricia Wijntuin | Onderzoeker | Organiseren van Waardig Werk

Patricia Wijntuin