Werk en schulden

Financiële problemen werken negatief uit op het zoeken en behouden van betaald werk. Toch is schuldenproblematiek geen standaard gespreksonderwerp bij uitkeringsinstanties en werkgevers. In dit project willen we HR-professionals en jobcoaches hier bewuster van maken en hun praktische handelingsverlegenheid wegnemen. 

Doel

Uitkeringsgerechtigden met financiële problemen maken gemiddeld langer gebruik van een WW- of bijstandsuitkering. Bij werknemers trekken geldzorgen een wissel op hun productiviteit en inzetbaarheid.  Er is de laatste jaren allerlei materiaal ontwikkeld om professionals in de sociale zekerheid en HR-professionals te ondersteunen in het voeren van het gesprek over schuldenproblematiek. Door in te zetten op bewustwording worden deze professionals gestimuleerd om het onderwerp bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Resultaten

In het project ontwikkelen we een interactieve e-learning met kennisclips om jobcoaches en HR-professionals op weg te helpen bij het signaleren van, in gesprek gaan met en verwijzen van werknemers en werkzoekenden met financiële problemen. De e-learning zal worden getest bij diverse professionals, zowel in opleiding als in het veld.

Looptijd

01 mei 2019 - 01 januari 2021

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Dit project wordt uitgevoerd samen met het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid (een samenwerking van SBCM en Cedris) en met documentairemakers Marjoleine Boonstra en Lieke van den Ouwelant.  Dit project is gesubsidieerd door Instituut Gakexterne link

Wil je samenwerken of heb je een vraag? 

Josje Dikkers | Lector | Organiseren van Waardig Werk

Josje Dikkers

  • Lector
  • Lectoraat: Organiseren van Waardig Werk