Wat leren we van gesprekken over energiewinning?

Let's Talk Energy

Het project Let's Talk Energy liet ons zien hoe burgers praten over energiewinning. Daaruit konden we opmaken hoe bedrijven over energiewinning kunnen communiceren. Wat leren we van dit project? Welke lessen kunnen we hergebruiken in nieuwe onderzoeken?

Doel

Dit vervolgonderzoek op 'Let's Talk Energy' was bedoeld om het project verder uit te werken en daarmee input te leveren voor onderwijs, wetenschap en de beroepspraktijk.

Resultaten

Het project heeft interessante inzichten opgeleverd over de wijze waarop het gesprek rondom energietransitie op sociale media verloopt. De inzichten uit de discoursanalyses zijn beschreven in drie rapporten met aanbevelingen en hebben geleid tot een training voor betrokken burgers, beleidsmakers en communicatieprofessionals in het energiedomein: de Discoursanalytische Bril Energie. De ontwikkeling van deze training, die mede is voortgekomen uit Let’s Talk Energy, is ook beschreven in een wetenschappelijke publicatie.

Binnen de opleiding Communicatie is ook onderwijsmateriaal ontwikkeld op het gebied van gespreksanalytisch onderzoek. Dit zal leiden tot meer afstudeeronderzoek en toepassing op dit gebied.

Ook zijn resultaten gebruikt binnen de postbachelor-cursus ‘Het Gesprek’ voor de beroepspraktijk (communicatieprofessionals in het publieke domein). Verder is de ‘Let’s Talk Energy’-training gegeven aan partners en geïnteresseerden uit de praktijk, zoals de gemeente Utrecht. De training hielp hen om via discours meer grip te krijgen op het aardgasvrij krijgen van de wijk Overvecht. Hiervoor is ook een praktische handleiding aangeleverd.

Looptijd

01 maart 2018 - 01 maart 2019

Aanpak

Tijdens het onderzoek is gewerkt aan het vormgeven van de trainingen en het ontwikkelen van geschikt cursusmateriaal.

Meer lezen over Let's Talk Energy?

Betrokken HU-onderzoekers

Annette Klarenbeek
    • Lector
    Irene Kelder
    • Promovendus
    Petra Sneijder
    • Onderzoeker
    • Lectoraten: Communicatie in Digitale Transitie

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Petra Sneijder | onderzoeker | lectoraat Crossmediale communicatie in het publieke domein

Petra Sneijder

• Onderzoeker