Toolbox voor duurzame particuliere woningreparaties

Veel bewoners in Nederland hebben interesse om hun woning te verduurzamen en beginnen hiervoor met het nodige uitzoekwerk. In een groot aantal gevallen lukt het woningeigenaren echter niet om de eindstreep te halen, men raakt de weg kwijt tussen oplossingen, aanbieders en uitvoerders.  Er ontbreekt  duidelijkheid in de customer journey. 

Doel

In samenwerkingsverband is een project gestart om energieregisseurs op te leiden die bij dit probleem kunnen helpen. Het doel is om de woningverduurzaming te versimpelen: van een woud aan maatregelen, soorten en types, naar een handvol concepten die voor ieder huis gelden en welke passen bij de bewoners. Vanaf een startadvies wordt – indien de bewoner dat wenst – deskundige ondersteuning en ‘regie’ geboden bij het gehele traject, in een aanpak die nadrukkelijk de bewoner centraal blijft stellen. 

Resultaten

Er worden regisseurs opgeleid. Er wordt ervaring opgedaan met de methode en de ontwikkeling van methode wordt doorgezet. Er worden professionele tools ontwikkeld waarmee de regisseurs aan de slag kunnen. De aanpak, regisseurs, opleiding en tools worden in de praktijk getest en onderzocht bij een negentigtal bewoners. 

Looptijd

01 januari 2020 - 01 maart 2020

Aanpak

Dankzij een subsidie van Topsector Energie (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) kunnen de partners hier samen aan werken. Hiervoor is een project opgezet met een structuur om te ontwikkelen, uit te proberen in de praktijk, en om te trainen, evalueren, leren en opschalen.

Betrokken HU-onderzoekers

  • Liza Looijen | onderzoeker | lectoraat Nieuwe Energie in de Stad
    Liza Looijen
    • Onderzoeker
    • Lectoraten: Nieuwe Energie in de Stad

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Dit is een samenwerkingsverband van Energiepaleis, Hogeschool Utrecht, TNO, Energie-U, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Essense, De Jonge Milieu Advies (JMA), Sustainomy en Wendel.