Robotreporter onderzoek naar generatieve AI systemen

robotreporter
Generatieve AI is het inzetten van kunstmatige intelligentie om tekst, beeld of geluid te maken. Generatieve AI systemen zijn nu nog niet wijdverbreid maar zullen steeds meer worden toegepast. Dit gaat gevolgen hebben voor hoe mensen kijken naar betrouwbaarheid van content, maar ook auteurschap en transparantie. Om deze gevolgen op een praktische manier duidelijk te maken, wordt er een eenvoudig voorbeeldsysteem ontwikkeld: Robotreporter. Met dit systeem kan iedereen zelf generatieve AI doen. 

Doel

Het doel van dit project is om een systeem te maken dat nieuwsartikelen schrijft op basis van data. Het systeem wordt gedemonstreerd met beursdata (AMX) maar kan op alle tijdsdata worden toegepast. Het systeem wordt ontwikkeld op basis van ontwerpprincipes voor transparantie van AI-systemen en er zal worden geëvalueerd of het systeem voor eindgebruikers betrouwbaar en transparant is. 

Resultaten

De resultaten zullen zijn:
Een openbare website met werkend generatief AI systeem (www.robotreporter.nl), waarop men gegenereerde artikelen kan lezen
De broncode van het systeem, zodat men kan onderzoeken hoe het systeem is ontwikkeld.
Analyse van de perceptie van het systeem door eindgebruikers.

 

Relevantie project
Doordat de broncode openbaar gemaakt wordt, kan het als voorbeeld gebruikt worden voor andere projecten, bijvoorbeeld voor gebruik door mediapartners of voor onderwijsprojecten.

Looptijd

01 september 2020 - 01 februari 2021

Aanpak

Bestaande artikelen worden geanalyseerd om vast te stellen wat voor zinnen en feiten worden gebruikt in bestaande artikelen. Op basis hiervan worden patronen vastgesteld die samengevoegd worden tot artikelen. De algoritmes om artikelen samen te stellen worden geëvalueerd met eindgebruikers en geoptimaliseerd.

"Mensen gaan technologie pas vertrouwen als ze het zelf in handen hebben gehad. Daarom is er behoefte aan meer open AI systemen die transparant zijn ontwikkeld "

Sieuwert van Otterloo, directeur ICT institute

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

ICT Institute in Utrecht, een IT-advieskantoor met veel praktische ervaring op het gebied van AI en privacy. Daarnaast is David Paternostro begeleider van stagiair Stan Meyberg die betrokken is bij dit project.

Onze onderzoeksthema's

Heb je een vraag of wil je samenwerken?