Psycho-educatie bij de aanpak van financiële problemen

mensen in gesprek zittend aan een tafel

Veel mensen met schulden ervaren stress. Psycho-educatie heeft als doel om mensen met schulden beter in staat te stellen om, ook onder stressvolle omstandigheden, te werken aan een oplossing van hun schulden. Samen met Hogeschool Windesheim evalueren we deze aanpak.

Doel

Psycho-educatie kan mensen met schulden helpen om ook onder stressvolle omstandigheden te werken aan een oplossing voor hun situatie. We onderzoeken of psycho-educatie hen daadwerkelijk verder helpt. Mensen met schulden moeten veel doen om hun problemen op te lossen. Daardoor ervaren ze vaak stress. 

Met psycho-educatie krijgen ze allereerst uitleg over wat stress doet met hun gedrag. Vervolgens leren ze om vooruit te kijken, zodat ze weten wat ze moeten doen om hun schuldproblemen op te lossen. Samen met hun coach ontwikkelen ze strategieën die het makkelijker maken om doelgericht te handelen.

Resultaten

Dit onderzoek loopt. Na afloop vind je hier een samenvatting van de resultaten.

Looptijd

01 september 2018 - 31 december 2019

Aanpak

Samen met Hogeschool Windesheim onderzoeken we het effect van psycho-educatie op mensen met schulden. Dit doen we door mensen die in de schulden zitten en professionals die hen begeleiden te interviewen. Zo proberen we te achterhalen wat de toegevoegde waarde is van de toevoeging van psycho-educatie tijdens gesprekken. Ook kijken we naar de randvoorwaarden die nodig zijn om deze aanpak op een juiste wijze te kunnen inzetten. 

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

We werken in dit onderzoek samen met Hogeschool Windesheim.

De ontwikkeling en evaluatie worden gefinancierd door Schouders Eronder.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Susanne Tonnon | Senior Onderzoeker | Schulden en Incasso

Susanne Tonnon

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Schulden en Incasso