Ouderen voorbereiden op een opname voor hartoperaties (PREDOCS)
De PREDOCS-onderzoekslijn draait om het voorbereiden van ouderen op een ziekenhuisopname met een openhartoperatie ter voorkoming van postoperatieve complicaties: delier, depressie, decubitus en infecties.
Doel
Ontwikkelen, testen en implementeren van een verpleegkundige interventie waardoor ouderen succesvol een ziekenhuisopname met een openhartoperatie kunnen doorlopen.
Resultaten
- Het verpleegkundig PREDOCS-consult is ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in 12 van de 16 hartchirurgische centra in Nederland
- Er zijn aanvullende studies uitgevoerd om het PREDOCS-consult ook geschikt te maken voor patiënten met een lage gezondheidsvaardigheden
- Een significante afname van zorggerelateerde postoperatieve complicaties bij oudere hartoperatiepatiënten
Looptijd
01 januari 2008 - 31 januari 2020
Aanpak
In het consult start de verpleegkundige de patiënt te ondersteunen bij het verbeteren van zijn/haar zelfmanagement, gevolgd door het inschatten van het risico op postoperatieve complicaties. In geval van een verhoogd risico stelt de verpleegkundige samen met de patiënt een persoonlijk plan op om het risico te verminderen in de wachttijd op de ziekenhuisopname.
Feiten en cijfers
- 13 onderzoeken tussen 2008 en 2019
- 30.000 patiënten betrokken
- 1.000 verpleegkundigen en artsen
- 600 bachelor- en masterstudenten afgestudeerd
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
We werken samen met het de leerstoel Verplegingswetenschap van de Universiteit Utrecht en V&VN Geriatrie. Het PREDOCS-consult is ontwikkeld met co-financiering van het Innovatiefonds van Zorgverzekeraars. Het is geïmplementeerd in 12 van de 16 hartchirurgische centra in Nederland.