One-Stop-Shop duurzaam renoveren

Zonnepanelen

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Enkele bouwbedrijven ontwikkelen daarom samen met studenten van Hogeschool Utrecht een One-Stop-Shop-renovatieconcept om woningbezitters te helpen.

Doel

Het doel van dit project is om een One-Stop-Shop-renovatieconcept te ontwikkelen om huiseigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Resultaten

De duurzaam gerenoveerde woningen worden energieneutraal: ze verbruiken net zoveel energie als ze produceren. De prototypes en businessmodellen moeten geschikt worden voor toepassing op grote schaal, waardoor het aantrekkelijk is voor bedrijven om erin te investeren.

Lees het artikel One-stop-shop

Looptijd

01 januari 2013 - 01 januari 2016

Aanpak

Studenten van Hogeschool Utrecht ontwikkelen samen met bedrijven uitgewerkte renovatieprototypes. Zij doen dit om het huiseigenaren gemakkelijker te maken om hun huis te verduurzamen.

Welke aanpassingen zijn verstandig? Wie kan dit leveren en hoe verhouden zich de kosten tot de besparingen? Huiseigenaren kunnen kiezen uit diverse prototypes, die vervolgens verder op maat worden gemaakt.

De One-Stop-Shop ontwikkelt ook bijzondere businessmodellen. Dankzij zo'n model wordt de woningrenovatie behalve energieneutraal ook kostenneutraal. De eigenaar investeert bijvoorbeeld een bedrag dat even hoog is als het bedrag dat hij normaal kwijt zou zijn aan het energiebedrijf zonder verduurzaming. Uiteindelijk is de renovatie dan bijna gratis.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Bouwbedrijf BJW (eveneens financier)

Gezocht wordt naar meer investeerders.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Mieke Oostra | lector | lectoraat Nieuwe Energie in de Stad

Mieke Oostra