Loopactiviteit van mensen na een beroerte

Vrouw op fiets

Na de revalidatie gaat de loopactiviteit van mensen na een beroerte vaak achteruit. Oorzaken hiervoor zijn niet duidelijk en het meten van de loopactiviteit is moeilijk. We onderzoeken hoe we de loopactiviteit en meting hiervan kunnen verbeteren.

Doel

Ons doel is de levenskwaliteit en gezondheid van thuiswonende mensen na een beroerte verbeteren en de afhankelijkheid van (fysiotherapeutische) zorg verminderen. Dit willen we bereiken door de dagelijkse loopactiviteit in stand te houden of te verbeteren, zonder de druk op de zorg te verhogen.

Resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat de sociale omgeving, inclusief de zorgprofessionals, veel invloed op loopactiviteit heeft. We hebben een betrouwbaar instrument ontwikkeld, de FESTA, om loopactiviteit na een beroerte te meten en patiënten en zorgverleners van feedback te voorzien.

Looptijd

01 april 2011 - 01 oktober 2018

Aanpak

Dit onderzoek bestaat uit drie stappen:

  • In kaart brengen van de oorzaken van een verminderde loopactiviteit.
  • Ontwikkelen van een goede methode om loopactiviteit bij mensen na een beroerte te meten.
  • Ontwikkelen van een instrument dat feedback geeft over de loopactiviteit.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

We worden gefinancierd door SIA RAAK International en werken samen met:

UMC-Utrecht (Afdeling Revalidatie, Sportgeneeskunde en Verplegingswetenschap), Universiteit Utrecht, Revalidatie- en Kenniscentrum de Hoogstraat, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG), Vrije Universiteit Amsterdam, Regionaal overleg Fysiotherapeuten in Utrecht en omstreken, TNO Defensie Soesterberg, University of Maryland (Baltimore, USA – School of Medicine, Physical Therapy and Rehabilitation Science).

Wil je samenwerken of heb je een vraag?