Leren en faciliteren in de lokale persoonsgerichte aanpak

jongen voor een hek

Voor een effectieve persoonsgerichte aanpak van mensen met complexe problemen en justitiecontacten is samenwerking tussen gemeenten, veiligheids- en zorgorganisaties noodzakelijk. In dit project leren gemeenten en betrokken partners uit het veiligheids- en sociaal domein van elkaar tijdens leer- en inspiratiesessies.

Doel

Het hoofddoel van dit project is om de samenwerking tussen gemeenten en verschillende gemeentelijke afdelingen, veiligheids- en zorgorganisaties en daarmee de persoonsgerichte aanpak van mensen met complexe problemen en justitiecontacten te verbeteren.

De beoogde resultaten zijn:

• Aanbevelingen ter verbetering van de samenwerking.
  • Een groter reflecterend en lerend vermogen bij betrokkenen.
  • Een frisse blik en nieuwe invalshoeken in de meest complexe casussen.

Uit sessies met gemeenten komt het belang van kennis over de doelgroep, vroegsignalering en tijdig opschalen naar voren. Professionals zoeken actief naar maatwerkoplossingen. Lange wachtlijsten, personeelswisselingen en werken vanuit een vrijwillig kader zorgen voor uitdagingen.

Looptijd

01 april 2019 - 01 juli 2020

Aanpak

Er worden een reeks leer- en inspiratiesessies met gemeenten uit Midden-Nederland en betrokken partners georganiseerd. In elke sessie doen 2 gemeenten mee. Zij brengen elk één complexe casus in. Uit de leersessies komen succesfactoren en verbeterpunten.

Betrokken HU-onderzoekers

Andrea Donker
    • Lector
    Denise van der Plaat
    • Onderzoeker
    Lianne Kleijer-Kool
    • Onderzoeker
    • Lectoraten: Kennisanalyse Sociale Veiligheid, Werken in Justitieel Kader
  • docent onderzoeker Sanne Kornhorn
    Sanne Korhorn
    • Docent-onderzoeker

Samenwerking met kennispartners

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland en de 39 gemeenten uit Midden-Nederland.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Andrea Donker | Lector | Kennisanalyse Sociale Veiligheid

Andrea Donker