Invloed van beweging op de darmen en op het afweersysteem
Welke invloed heeft beweging op de gezondheid van de darmen en op het afweersysteem? In dit onderzoek meten we de invloed van verschillende inspanning niveau's geleverd door proefpersonen op een fietsergometer.
Doel
We willen weten wat het effect van de duur en intensiteit van beweging en bepaalde voeding is op de darmen en op het afweersysteem. Wat zeggen de resultaten over de invloed die 'stress' door inspanning heeft op de darmen en het immuunsysteem ?
Hoeveel inspanning is nodig om invloed uit te oefenen op de stofwisseling en functioneren van mensen? Wanneer is iets afwijkend van normaal en hoe snel herstelt een persoon? Dat onderzoeken is een belangrijk subdoel van dit project. De inspanningstest mbv de fietsergometer zou dan ook geschikt zijn voor minder fitte personen, bijvoorbeeld mensen met overgewicht of ouderen.
Resultaten
We brengen de inzichten uit het onderzoek in praktijk door:
- Standaardprocedures om de invloed op de gezondheid te meten tijdens een fietsergomer-test
- Ervaring opdoen binnen de HU met het uitvoeren van experimenten waarbij proefpersonen zich inspannen
- Grote hoeveelheden gegevens verzamelen, verwerken en gebruiken (ook in nieuwe hbo-cursussen)
- Kennis over het nut van biomarkers voor het vaststellen van veranderingen in de darmen en het afweersysteem
- Publiceren van wetenschappelijke artikelen en een academisch proefschrift
- Standaardprocedures te delen met partners en bedrijven zodat zij nieuwe voedingsconcepten kunnen testen.
Looptijd
01 april 2013 - 01 april 2018
Aanpak
In dit onderzoek meten we de invloed van voeding op de darmen en het afweersysteem via metingen met een fietsergometer. Het belangrijkste resultaat van het RAAK-PRO DiAgRaMs project is een nieuw standaard protocol met bijpassende biomarkers die we makkelijk kunnen meten in mensen.
Met het nieuwe protocol kan ook de gezondheid van minder fitte mensen (zoals mensen met overgewicht) worden bestudeerd. In dit nieuwe protocol is een relatief lichte inspanning voldoende om verschillen te kunnen meten van in de gesteldheid van de darmen en het afweersysteem. Een ongezonde situatie zoals het onthouden van vochtinname tijdens de inspanning veroorzaakt een afwijkende reactie van de biormarkers, hetgeen aangeeft dat de test inderdaad gebruikt kan worden om individuele gezondheid vast te stellen.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Naast Hogeschool Utrecht bestaat het consortium uit:
- Avans Hogeschool
- Hanzehogeschool Groningen
- TNO
- Universiteit Utrecht-IRAS
- Wageningen Universiteit en Research (WUR)
- UMCU
Deelnemende bedrijven zijn: