Gezinnen in hun Kracht

groenzone kanaleneiland

Gezinnen in achterstandsbuurten die ontevreden zijn met hun gezondheid, vinden het vaak lastig om hier iets aan te doen. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland loopt daarom een gezondheidsproject om moeilijk te bereiken gezinnen te helpen.

Doel

Het verbeteren van de ervaren gezondheid van gezinnen in Kanaleneiland en Transwijk die het moeilijk hebben.

Allerlei problemen kunnen ervoor zorgen dat het gezinnen niet lukt om gezonder te leven. Bijvoorbeeld psychische problemen, problemen met taal, cultuurverschillen en geldzorgen. Om deze mensen te helpen moeten hulpverleners, vrijwilligers en bedrijven samenwerken.

Resultaten

Het onderzoek is afgerond. Door het project zijn de volgende resultaten behaald:

• Inzicht in het proces rond het werven, opleiden, inzetten en ontwikkelen van bewoners als ambassadeurs en in de succesfactoren en valkuilen die daarbij horen.
  • Inzicht in de rol en betekenis van een ambassadeur bij het verbeteren van ervaren gezondheid in wijken met veel bewoners die het moeilijk hebben. We weten wat een ambassadeur goed kan, maar ook wat een ambassadeur niet is of doet.
  • Inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van participatieve, praktijkgerichte onderzoeksmethoden.

Het project is meerdere malen in de media ter sprake gekomen:

Looptijd

31 december 2016 - 31 december 2019

Aanpak

We gebruiken verschillende manieren om de gezinnen te bereiken en te helpen. Wij beoordelen deze activiteiten met literatuurstudie, observaties, interviews en analyse van documenten.

Ambassadeurs die inspireren

We leiden ambassadeurs op. Dit zijn mensen die in de wijk contact leggen met gezinnen. Ze geven advies dat aansluit bij de leefwereld van de gezinnen.

Hulpverleners werken samen met ontmoetingsplaatsen in de wijk

Hulpverleners gaan naar de plaatsen in de wijk waar mensen samenkomen. Daar geven ze informatie over een gezonde leefstijl.

Activiteiten op het Globecollege

We organiseren activiteiten met het thema gezondheid op een vmbo-school op Kanaleneiland.

Betrokken HU-onderzoekers

Jolanda Berends
    • Onderzoeker
    • Lectoraten: Participatie en Stedelijke Ontwikkeling

Samenwerking met kennispartners

Dit project is een samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht en verschillende partners:

Het Fonds NutsOhra steunt het project vanuit het programma Gezonde Toekomst Dichterbij.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Jolanda Berends | Onderzoeker | Participatie en Stedelijke Ontwikkeling

Jolanda Berends