eHealth ter ondersteuning van fysiotherapie na COVID19

Vrouwengezicht met  mondkapje
Patiënten in de herstelfase van COVID-19 ervaren beperkingen in hun dagelijks functioneren. Om het fysiek functioneren te verbeteren voorziet de fysiotherapeut patiënten van adviezen, informatie, gepersonaliseerde oefeningen en een plan om fysieke activiteiten op te bouwen. eHealth kan patiënten helpen om zelf aan hun herstel te werken in de thuissituatie.

Doel

Een uitgebreide vorm van eHealth is blended zorg: een vorm van fysiotherapie waarbij fysiotherapieconsulten worden geïntegreerd met een digitale applicatie. Blended zorg is zeer geschikt om patiënten te monitoren, behandelen en ondersteunen in de thuissituatie. De vraag is wat de inhoud van blended zorg moet zijn voor deze specifieke, nieuwe patiëntenpopulatie. Een advies hierin aan eHealth-aanbieders is gewenst.

 

Resultaten

Een adviesdocument is opgesteld en aangeboden aan drie eHealth-aanbieders (MijnZorgApp, Physitrack, HelloFysio) en gebruikt om blended fysiotherapie te implementeren in de Nederlandse fysiotherapie. Het adviesdocument bestaat uit vier onderdelen:

1. eHealth oefenmodule; een voorstel voor een basisset met oefeningen. 
2. eHealth informatiemodule; vijftien geschreven informatiethema’s met elk een opdracht voor de patiënt. De informatiethema’s zijn gericht op het stimuleren van zelfmanagement van de patiënt. 
3. Geadviseerde meetinstrumenten; een overzicht van de meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden in de behandeling.  
4. Overige wensen/opmerkingen bij het implementeren van de eHealth functionaliteiten.

Lees hier het artikel

Looptijd

20 april 2020 - 01 januari 2021

Aanpak

Om tot het advies te komen is op de volgende manier input opgehaald:

  • Er zijn vier digitale brainstormsessies georganiseerd. Aan deze brainstormsessies hebben in totaal 22 fysiotherapeuten meegedaan. Deelnemers waren een variatie van longfysiotherapeuten, fysiotherapeuten uit het REACH netwerk, vertegenwoordigers voor de ziekenhuisfysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en fysiotherapeuten die ook een rol als docent hebben. 
  • Om mee te denken vanuit het patiëntperspectief heeft een vertegenwoordiger van het Longfonds aan één van de brainstormsessies deelgenomen.
  • Eén patiënt is vooraf telefonisch geïnterviewd en één patiënt en drie ouderen zijn betrokken geweest bij het schrijven van de informatieteksten. 
  • Het standpunt van het KNGF (1.1 en 2.0) over de nazorg van patiënten met COVID-19. Dit document dient als inhoudelijke basis van zorg.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Logo Grid

Voor dit project werken we samen met UMC Utrecht en Academische Werkplaats Eerstelijns Fysiotherapie.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Mark van Tilburg

Mark van Tilburg

  • Promovendus
  • Lectoraat: Innovatie van Beweegzorg