Darmmodellen voor het testen van voeding

Onderzoekers werken in laboratorium
Bron: ivarpel.nl

Wat is het effect van voeding op de darmen? In dit project worden twee nieuwe proefdiervrije modellen ontwikkeld om effecten op de darmen te onderzoeken. Eén op basis van stamcellen en één waarbij we stukjes darm buiten het lichaam verder kweken.

Doel

Wat is het effect van voeding op de darmen? In dit project worden twee nieuwe proefdiervrije modellen van de darmen ontwikkeld om dit te onderzoeken. Het ene model is gemaakt op basis van stamcellen, bij de ander worden stukjes van de darm buiten het lichaam nog verder gekweekt.

Deze modellen van de darm maken het mogelijk zonder gebruik te maken van dierproeven te onderzoeken wat het effect is van voedingsstoffen (bijvoorbeeld kruiden) op het funcioneren van de darmen. De modellen die ontwikkeld worden omvatten verschillende type darmcellen. Dit verhoogt de vertaalbaarheid van bevindingen naar het hele organisme, de mens of bijvoorbeeld het varken.

Dit onderzoek is interessant voor bedrijven die voedsel produceren en onderzoeksgroepen die interesse hebben in de invloed die voeding heeft op de gezondheid van de darm.

Resultaten

• Standaardprocedures om in het lab uit stamcellen van muizen, varkens en mensen darmen te kweken.
  • Meetmethoden om de functie van darmmodellen te onderzoeken bijvoorbeeld om slijm (mucus) te bepalen.
  • Kennis over hoe darmcellen zogenaamde anti-microbiële stoffen maken die ze beschermen tegen schadelijke micro-organismen (zoals bacteriën en virussen).
  • Optimale procedures om stukjes darmweefsel in kweek te houden.
  • Kennis over de mogelijkheid om de opname van stoffen te meten met deze darmmodellen.

We brengen de inzichten uit het onderzoek in de praktijk door:

• Kennis te delen via cursussen (zoals de summercourse), die in samenwerking met het UMCU en het Hubrecht laboratorium worden gegeven.

Looptijd

01 september 2015 - 01 september 2019

Aanpak

In dit project worden de condities (inclusief nieuwe groeifactoren en media) voor de kweek van darmcellen geoptimaliseerd en gestandaardiseerd.

Betrokken HU-onderzoekers

Cyrille Krul
    Raymond Pieters
    Jean Paul ten Klooster
    • Onderzoeker
    Saertje Verkoeijen
    • Onderzoeker

Samenwerking met kennispartners

Naast Hogeschool Utrecht bestaat het consortium uit de kennisinstellingen:

TNOUniversiteit Utrecht-IRASWageningen University & Research (WUR)

Deelnemende bedrijven zijn:

Nutricia Research DanoneDopharmaPhytoGenixFytagorasMicronitPerstorpNoviocell

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Raymond Pieters | lector | lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry

Raymond Pieters

• Lectoraat: Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry