COVID-19 Maatregelen & Je Recht

Tijdens de COVID-19 pandemie worden aan burgers wetten en regels opgelegd en vrijheden ingeperkt, met grote en kleine gevolgen. Mensen kunnen hun geliefden beperkt zien en verliezen hun inkomen of woning. Dit onderzoek wil inzicht geven in keuzes die burgers maakten in relatie tot een specifieke coronamaatregel, door middel van verhalen uit de praktijk. Daarbij staat centraal wat het met iemand heeft gedaan. Heeft de burger bijvoorbeeld, overwogen zijn of haar recht te halen?

Doel

Professionals bewust maken wat - juridische - zelfredzaamheid in de praktijk betekent voor het realiseren van toegang tot het recht in deze bijzondere tijd.

Resultaten

Er worden twaalf korte documentaires (freedomentaries) gemaakt die de verhalen vertellen van de getroffenen tijdens de COVID-19 pandemie. In het bijzonder gaat het over hoe zij specifieke maatregelen hebben ervaren en of zij hebben geprobeerd hun recht te halen.

De horecaondernemer

In de derde freedomentarie vertelt beginnend ondernemer Kees Hunink hoe hij net zijn horecazaak had geopend toen de coronamaatregelen werden aangekondigd. Hij en 15 personeelsleden waren van de een op de andere dag al hun inkomsten kwijt. Samen met zijn team blijft hij met creatieve oplossingen komen.

De crisismanager

In de tweede freedomentarie vertelt Esther Bakker, zzp'er in de zorg, hoe zij al haar opdrachten in één klap kwijt was. De coronamaatregelen leidden er toe dat ze druk voelde om met een uitkering aan de zijlijn te gaan staan.

De mantelzorger

In de eerste freedomentarie vertelt Monique Steijns haar verhaal, die afscheid heeft moeten nemen van haar vader die in een verpleeghuis woonde. De coronamaatregelen brachten rondom zijn overlijden extra druk met zich mee, vertelt ze.

Looptijd

01 oktober 2020 - 28 februari 2021

"Hoe beter we patronen zichtbaar kunnen maken, hoe meer vrijheid we als mens kunnen ontwikkelen. Een land waarin wij ons vrij kunnen voelen, is een land met een lange adem. Daarmee een rolmodel als rechtstaat voor anderen. "

Aanpak

In dit visueel mediaonderzoek worden mensen geïnterviewd over hoe zij emotioneel, financieel of anderzijds geraakt zijn door een COVID-19 maatregel. De getroffenen worden via de sneeuwbal methode benaderd. De interviews zijn gebaseerd op een systemisch perspectief. Hoe verhouden wij ons in tijden van crisis tot regels en het rechtssysteem? Zijn er herkenbare patronen?

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

We werken samen met Irene van der Does de Willebois van Freedomentaries.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Quirine Eijkman | Onderzoeker | Toegang tot het Recht

Quirine Eijkman

  • Lector
  • Lectoraat: Toegang tot het Recht