CommuniCare: verbetering communicatie bij afasie
Afasie is één van de meest ingrijpende gevolgen van een beroerte. Iemand met afasie kan niet meer zeggen wat hij wil of bedoelt. Dit programma wil de communicatie en de toegang tot informatie verbeteren voor mensen met afasie en hun naasten.
Doel
Het doel van het CommuniCare-project is om een interventie te ontwikkelen en te toetsen. Het project draait om betere communicatie en betere toegang tot informatie voor personen met afasie en hun naasten.
Resultaten
We ontwikkelden een training voor zorgverleners, die hen helpt de gevolgen van communicatieproblemen met mensen met afasie zoveel mogelijk te beperken. Tot nu toe hebben ongeveer 150 zorgprofessionals vanuit 7 zorginstellingen de training gevolgd.
Ook ontwikkelden we een digitaal informatiepunt voor de naasten van mensen met afasie. Dit voorziet de naasten van informatie over afasie, de gevolgen van afasie en wat zij kunnen verwachten in het zorgtraject.
Op dit moment worden naasten in de 7 betrokken zorginstellingen actief ondersteund. Hun eigen gezondheid wordt bijgehouden, naast de gezondheid van de persoon met afasie.
Zie https://husite.nl/communicare voor meer informatie.
Looptijd
01 februari 2018 - 01 februari 2020
Aanpak
In 2018 ontwikkelden we twee programma's, gebaseerd op de wensen en behoeften van mensen met afasie, hun naasten en zorgprofessionals:
- Een interventie voor zorgprofessionals om de communciatie met mensen met afasie te verbeteren
- Een interventie voor de naasten om hen te voorzien van informatie en om hun eigen welzijn te monitoren.
In 2019 worden de interventies ingevoerd in vijf zorginstellingen. Daarbij evalueren we wat de uitkomst is van de interventies vanuit het perspectief van de gebruikers en de ontvangers.
Daarnaast evalueren we het proces van het invoeren van de interventies. Op basis daarvan wordt een plan geschreven voor de verschillende zorginstellingen om de interventies in te voeren.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Kennispartners:
- KC Revalidatiegeneeskunde Utrecht
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Lectoraat Neurorevalidatie
- Thomas More Antwerpen: Logopedie en Verpleegkunde
- Hersenletsel.nl
- Vereniging Afasie vzw
Zorginstellingen:
- De Hoogstraat Revalidatie
- Universitair Ziekenhuis Antwerpen
- Zorggroep Maas & Waal
- Vivium Zorggroep locatie Naarderheem
- RevArte Ziekenhuis
- Careyn de Vier Ambachten
- Axion Continue de Parkgraaf
Kenniskringpartners:
Cofinanciering:
We worden gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht onderzoek Sia Raak.