Activiteit bij kinderen en jongeren in een rolstoel

Vrouw op fiets

Kinderen en jongeren die afhankelijk zijn van een rolstoel zijn vaak lichamelijk inactief. Het zelfvertrouwen in het rijden van de rolstoel, de rolstoelvaardigheid en lichamelijke fitheid kunnen hierin een rol spelen. Kunnen we door middel van trainingen activiteit stimuleren? 

Doel

Door onderzoek bij volwassenen in een handbewogen rolstoel weten we dat rolstoelvaardigheid samenhangt met deelname in de maatschappij. Meerdere studies tonen aan dat training een positief effect heeft op rolstoelvaardigheid en zelfvertrouwen in het gebruik van de rolstoel. Over dit effect bij kinderen en jongeren is nog maar weinig bekend. 

Daarom willen we het volgende weten: 

Welk effect heeft een training in rolstoelvaardigheid op de hoeveelheid lichamelijke activiteit bij kinderen en jongeren in een handbewogen rolstoel? En hoe is dit effect als kinderen daarvoor nog een training in rolstoelconditie hebben gehad. 

Resultaten

Dit onderzoek loopt nog. Na afronding vind je hier een samenvatting van de resultaten. 

Het trainingsprogramma gaat draaien op 5 of 6 mytylscholen/revalidatiecentra. Daarnaast zullen de  onderzoeksresultaten bekendgemaakt worden via:

  • Symposia
  • Scholingsdagen
  • Nationale en internationale congressen
  • Publicaties

Looptijd

01 oktober 2015 - 30 oktober 2019

Aanpak

Als onderdeel van dit onderzoek ontwikkelen we een test in rolstoelvaardigheid voor kinderen. Daarnaast stellen we een vragenlijst op over het zelfvertrouwen in het gebruik van de rolstoel. Hiermee kunnen we de effecten van de trainingen (rolstoelvaardigheid en rolstoelconditie) in kaart brengen.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband Fit For the Future

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Claudia Geubel

  • Senior managementassistent