Onderzoeker test hartslagkussen op TT Assen

Rosa de Vries, onderzoeker en ontwerper aan het lectoraat co-design van Hogeschool Utrecht, ziet de TT Assen komend weekend van een bijzondere kant. Op de EHBO-afdeling van deze motorraces test ze de uitvinding ‘Millow’: een kussen dat een rustige hartslag nabootst en zo mensen weer tot rust brengt.

“De EHBO is een heel stressvolle omgeving,” zegt de Vries. “Niet alleen degene die eerste hulp nodig heeft raak gestrest, maar ook vrienden die hem of haar begeleiden.” Dat maakt het een heel interessante plek om te kijken wat het effect van Millow op grotere schaal is.” De Vries ontwierp Millow naar aanleiding van gesprekken met mensen die veel last hebben van prikkels. Voor deze groep bleek het kussen effectief. Omdat het kussen breder toepasbaar zou kunnen zijn, besloot de Vries het onder een divers publiek te testen. “Het lijkt wel of iedereen die ik spreek een nieuwe toepassing bedenkt: couveusekinderen; mensen die met mindfulness bezig zijn… allerlei situaties waarin mensen spanning los willen of moeten laten. Dat is natuurlijk niet zo gek: de behoefte om makkelijk en snel in een staat van rust en ontspanning te komen, is iets heel menselijks.”

Stabiele technologie

Het idee achter het kussen Millow is eenvoudig: een snel kloppend hart past zich makkelijker aan als het zich kan ‘spiegelen’ aan een rustig tempo. Toch was het ontwerp – waar de Vries al mee startte tijdens haar opleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Utrecht - een hele klus. “De technologie die de hartslag maakt, was in het begin te kwetsbaar. Gelukkig ontmoette ik in een van de technologische werkplaatsen van Hogeschool Utrecht Rins Rutgers en Joost van Duijn. Zij hebben na hun studie aan de HU een bedrijfje opgericht, waarmee ze nieuwe technologie ontwikkelen. Dat doen ze nu ook voor Millow.”

Co-creatie

In het derde jaar van haar opleiding Werktuigbouwkunde deed de Vries een zogenaamd Quest-project. Studenten werken hierin een half jaar aan een innovatievraagstuk vanuit de praktijk. Ze werkte mee aan het ontwerpen van oplossingen voor problemen binnen de kinderoncologie. De basis van dit project was co-creatie: de oplossingen werden samen met kinderen op de oncologieafdeling van een ziekenhuis bedacht. Deze aanpak fascineerde de Vries. Ze volgde de minor Co-design en studeerde af op Millow, aan het HU-lectoraat Co-design. Millow werd ontwikkeld binnen het HU-project Powertools.

De Vries ontving een subsidie van SIA Innofest die haar de mogelijkheid geeft om de innovatie te testen op festivals. Behalve op de TT Assen test ze het hartslagkussen in de Chill-area van FestiValderAa, waar ze ook een openluchtcollege zal geven over Millow en over ontspannen in een wereld vol prikkels. Voor het vervolg van haar onderzoek ontving de Vries onlangs een Sia HBO Take-off subsidie.

Millow stond eerder bekend onder de naam 'Mellow'.

Deel dit artikel