Lectoraat Microsysteemtechnologie
Microsystemen zijn multidisciplinaire sensorsystemen die via het internet hun metingen doorgeven, ook wel ‘Internet of Things’ genoemd. Ze worden bij de HU toegepast voor het meten aan mensen en hun leefomgeving. Het lectoraat onderzoekt de multidisciplinaire systeemontwikkeling van deze producten.
Bij IoT-producten komen veel disciplines bij elkaar. Zo worden de technologie van het meten, van het realiseren, en de software tegelijkertijd ontwikkeld. Probleempunten worden onderzocht en met behulp van modellen, diagrammen, en grafieken gevisualiseerd. Dit proces, dat ‘Systems Engineering’ heet, zorgt dat de leden van multidisciplinaire projectteams elkaar beter kunnen begrijpen. Het doel van het lectoraat is om een uitdagend proces, door middel van visuele communicatie een stuk eenvoudiger en daarmee succesvoller te maken.
Projecten
Met behulp van moderne methoden, zoals 3D printen, waterstraalsnijden, en laserbewerken, is het mogelijk om snel en goedkoop prototypes te maken. Deze prototypes worden al heel vroeg in het productontwikkelingsproces gebruikt om de leerervaring van de ontwikkelaars te vergroten. Op deze wijze wordt de ontwikkeling met korte en cyclische slagen versneld. Omdat alle projectleden het proces simultaan doormaken wordt ook het groepsproces verbeterd. Deze methodiek wordt ‘Agile Development’ genoemd. Het wordt beschouwd als de ontwikkelmethodiek van de toekomst.
De ontwikkelmethodieken, die in het lectoraat steeds verbeterd worden, worden ook toegepast voor de ontwikkeling van medische systemen en processen. Omdat er in de medische omgeving zo’n hoge eisen gesteld worden, worden de ontwikkelmethodieken van het lectoraat ook toegepast om de kwaliteit van medische systemen en processen te verbeteren en de kans op fouten bij de uitvoering te verkleinen. Zo wordt de kans op goede afloop bij medische ingrepen vergroot.
Projecten
Brace-op-maat voor scoliose patiënten
In dit project verkenden we de mogelijkheden om gepersonaliseerde, corrigerende nachtbraces te ontwerpen en via 3D-printing te produceren.
Zero Emission Tree
De Hogeschool Utrecht ontwikkelde de Zero Emission Tree: een duurzame oplaadpaal in de vorm van een boom.
Publicaties
- Grid manufacturing a Cyber-Physical Approach with Autonomous Products and Reconfigurable Manufacturing Machines
- Axiomatic product design in three stages A constituent roadmap that visualises the status of the design process by tracking the knowledge of the designer
- Implementation of an Agent-Based Manufacturing Grid
Onderwijs
Het onderzoek werkt door in het onderwijs doordat studenten in groepen leren om snelle en gestructureerde microsystemen te ontwerpen.
“Meten met moderne sensoren aan mensen en hun omgeving geeft snel feedback. Hierdoor kunnen we in korte slagen leren en daarna snel en effectief ingrijpen.”
Erik Puik lector Microsysteemtechnologie
Samenwerking
Het lectoraat zoekt naar bedrijven en instellingen die geplaagd worden door lastige uitdagingen in de productontwikkeling van multidisciplinaire producten. Ze mogen ondersteuning verwachten bij het structureren van het ontwikkelingsproces in raad en daad.