Ons lectoraat richt zich op praktijkgericht onderzoek in het hbo. We onderzoeken met welke methoden praktijkgericht onderzoek kan bijdragen aan het oplossen van praktijkproblemen. Daarnaast doen we onderzoek naar hoe hbo-studenten kunnen leren om onderzoek in hun beroepspraktijk te doen.

Onderzoekslijnen binnen het lectoraat

Hoe laat je de resultaten van praktijkgericht onderzoek doorwerken in de praktijk op een methodologisch verantwoorde manier? Op deze vraag willen we een antwoord vinden vanuit de verschillende perspectieven van alle betrokkenen (onderzoeker, praktijk, onderwijs en financier). Daarbij hebben we een focus op praktische aanpakken die helpen om doorwerking vanaf het allereerste begin van praktijkgericht onderzoek te vergroten.

Projecten

Onderzoekend vermogen is van groot belang in steeds meer beroepspraktijken, met name in complexe beroepspraktijken waar problemen zich niet direct op een technisch-rationele wijze laten oplossen.

In deze onderzoekslijn kijken we naar de wijze waarop onderzoekend vermogen nuttig is voor professionals. Waartoe en wanneer heb je als professional onderzoeksvaardigheden in je werk nodig? Hoe ontwikkel je deze tijdens een hbo-bachelor- of masteropleiding? Deze kennis gebruiken we om de didactiek en toetsing van onderzoeksvaardigheden in de specifieke context van het hbo te verbeteren.

Projecten

Publicaties


Onderwijs

Het lectoraat werkt zowel voor Hogeschool Utrecht als voor vergelijkbare instellingen voor hoger onderwijs in Nederland en het buitenland.

Voorbeeld van praktijkgericht onderzoek Daan Andriessen | lector | Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek

“Het doel van praktijkgericht onderzoek is om de praktijk te verbeteren en te bevorderen dat professionals goed werk kunnen doen. Het onderzoek is pas zinvol als het doorwerkt naar de praktijk”

Daan Andriessen Lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek

Samenwerking

Ons onderzoek is relevant voor hbo’s, universiteiten en kennisinstellingen waar praktijkgericht onderzoek plaatsvindt, zoals TNO, onderzoeksbureaus en ministeries. We verzorgen inleidingen en lezingen, geven workshops en trainingen en ontwikkelen bruikbare producten rond onze onderzoeksthema’s.

Onze lectoren en onderzoekers

Daan Andriessen | lector | Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek

Daan Andriessen

Lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek Bekijk profiel
Wilke van Beest | onderzoeker | lectoraten Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek en Marketing, Marktonderzoek en Innovatie

Wilke van Beest

Onderzoeker Marketing & Customer Experience, Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek Bekijk profiel

Stijn Bollinger

Onderzoeker Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek Bekijk profiel
Irene van der Marel-Koning | onderzoeker, promovendus | Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek

Irene van der Marel-Koning

Onderzoeker Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek Bekijk profiel

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Karin Ruiter

  • Senior Managementassistent